Τούρτα με σοκολάτα καραμέλας & μπανάνα, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις sintagespanos!







Υλικά για τσέρκι 24 εκ. διάμετρο και 6 εκ. ύψος:
Για το παντεσπάνι:
3 αυγά ολόκληρα, (μεσαία 150-160 γρμ.)
80 γρμ. ζάχαρη
μια τσιμπιά αλάτι
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
65 γρμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
Για την επίστρωση:
150 γρμ. φρέσκες φράουλες ψιλοκομμένες
50 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. νερό
1 1/2 φύλλο, 2,5 γρμ. ζελατίνη
Για την μους σοκολάτα καραμέλας:
155 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
2 κουτ. γλ. άρωμα σιρόπι καραμέλας
135 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
130 γρμ. παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
Για την μους μπανάνας:
190 γρμ. λευκή κουβερτούρα
άρωμα μπανάνας, (σταγόνες, ή σιρόπι) 20-22 σταγόνες
120 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
130 γρμ. παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
ελάχιστο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, (προαιρετικά)
2,5 φύλλα ζελατίνη, (4 γρμ.)
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Topping, ζελέ φράουλας:
300 γρμ. φρέσκες καθαρισμένες φράουλες, ψιλοκομμένες μέτρια, ή 230 γρμ. μαρμελάδα φράουλα
50 ml. νερό, ή 220 γρμ. νερό σε περίπτωση που βάλουμε μαρμελάδα
120 γρμ. ζάχαρη, μόνο για τις φρέσκες φράουλες
4 φύλλα ζελατίνη, (6,5 γρμ.) ή 3 φύλλα ζελατίνη, (5 γρμ.) σε περίπτωση που βάλουμε μαρμελάδα
Για το σιρόπι:
σιρόπι ζάχαρης ανακατεμένο με λίγο σιρόπι φράουλας
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:
- Στο κάδο μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Κτυπάμε σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για περίπου 4-5 λεπτά, να αφρατέψει και να φουσκώσει αρκετά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μείγμα και με μια σπάτουλα μαρίζ ανακατεύουμε απαλά και καλά να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Ρίχνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό τσέρκι 26-28 cm. ή σε τετράγωνο 28×28 cm.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. για 8-10 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το κόβουμε με το στρογγυλό τσέρκι 24 cm. που θα φτιάξουμε την τούρτα. Καλύτερα είναι να το φτιάξουμε την προηγούμενη μέρα.
Επίστρωση:
- Μουσκεύουμε το 1 1/2 φύλλο, 2,5 γρμ. ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 150 γρμ. καθαρισμένες και ψιλοκομμένες φράουλες, την ζάχαρη, και το νερό.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 4-5 λεπτά από το σημείο βρασμού, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε την ζελατίνη αφού την στύψουμε καλά.
- Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία εντελώς.
- Κατόπιν σε ένα τσέρκι 24 εκ. διαμ. X 6 εκ. ύψος τοποθετούμε εσωτερικά φύλλο μεμβράνης, κομμένη στο ύψος του τσερκιού. Αυτό είναι για να ξεφορμαριστεί εύκολα το γλυκό. Την βρίσκετε και σε βιβλιοπωλεία. (Όχι μεμβράνη κουζίνας που τυλίγουμε τρόφιμα).
- Βάζουμε το τσέρκι πάνω σε ένα χάρτινο δίσκο σερβιρίσματος, και τοποθετούμε το παντεσπάνι μέσα στο τσέρκι.
- Σιροπιάζουμε με λίγο σιρόπι, όχι πολύ διότι θα τραβήξει από το ζελέ, και αδειάζουμε επάνω το μείγμα φράουλας.
- Το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι, και το τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώνει.
Μους:
- Ξεκινάμε πρώτα με μια διαδικασία και για τις δύο μους, και μετά τις χωρίζουμε.
- Χτυπάμε και τις δυο δόσεις κρέμα γάλακτος 270-280 γρμ. περίπου (και από τις δυο συνταγές μους) σε παχύρρευστη μορφή. Βάζουμε 10-20 γρμ. παραπάνω κρέμα διότι θα χάσουμε λίγα γραμμάρια που θα κολλήσουν στο μιξερ…
- Μουσκεύουμε τα 2,5 φύλλα, 4 γρμ. ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τις δυο δόσεις κρέμα γάλακτος, (και από τις δυο συνταγές μους), και την φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ζελατίνη αφού την στύψουμε καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Μους σοκολάτα καραμέλας:
- Σε ένα μπολ βάζουμε την μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη, και το άρωμα καραμέλας.
- Αδειάζουμε 135 γρμ. από την καυτή κρέμα γάλακτος που μόλις ζεστάναμε. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα.
- Κατόπιν ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να λιώσει η σοκολάτα, και να ομογενοποιηθούν.
- Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 28 – 30 βαθμούς.
- Προσθέτουμε σε δυο δόσεις τα 130 γρμ. από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ να ομογενοποιηθεί.
Μοντάρισμα:
- Αδειάζουμε την μους σοκολάτας-καραμέλα στο τσέρκι επάνω στην επίστρωση φράουλας. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 εκ. ύψος η μους.
- Τοποθετούμε για 20 λεπτά σε δυνατή κατάψυξη να σφίξει ελαφρώς η μους.
Μους μπανάνας:
- Σε ένα μπολ βάζουμε την λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη, και το άρωμα μπανάνας.
- Αδειάζουμε 120 γρμ. από την καυτή κρέμα γάλακτος που μόλις ζεστάναμε. Την υπόλοιπη από αυτήν που ρίξαμε στη μους σοκολάτας.
- Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα.
- Κατόπιν ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να λιώσει η σοκολάτα, και να ομογενοποιηθούν. Αν χρησιμοποιήσουμε χρώμα, το βάζουμε τώρα.
- Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 28 – 30 βαθμούς.
- Προσθέτουμε σε δυο δόσεις 130 γρμ. από την υπόλοιπη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ να ομογενοποιηθεί.
- Κατόπιν αδειάζουμε την μους μπανάνας επάνω στην παγωμένη μους σοκολάτας, αφήνοντας 6 – 10 χιλ. μάξιμουμ, όχι περισσότερο, κενό στο τσέρκι για το topping ζελέ φράουλας.
- Τοποθετούμε για 2 ώρες σε δυνατή κατάψυξη, να σφίξουν καλά οι μους.
Topping:
- Μουσκεύουμε τα 4 φύλλα, 6,5 γρμ. ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 300 γρμ. καθαρισμένες και ψιλοκομμένες μέτρια φράουλες, την ζάχαρη, και το νερό.
- Τοποθετούμε στη φωτιά να βράσουν για 5-6 λεπτά από το σημείο βρασμού, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε την ζελατίνη αφού την στύψουμε καλά.
- Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία εντελώς.
Ολοκλήρωση:
- Αδειάζουμε το ζελέ φράουλας στο τσέρκι με τις μους να γεμίσει μέχρι επάνω. Τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη για 1 ώρα να σφίξει το ζελέ.
- Αφαιρούμε το τσέρκι, και κατόπιν αφαιρούμε και την μεμβράνη γύρω από το γλυκό. (για να αφαιρέσουμε το τσέρκι, αρκεί να το τρίψουμε λίγο γύρω-γύρω με τις παλάμες μας να σπάσει ο πάγος.
- Διακοσμούμε με λίγες φράουλες κομμένες στη μέση και βουτηγμένες σε ουδέτερο ζελέ, ή με ότι άλλο μας αρέσει.
- Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο έως ότου έρθει σε κανονική θερμοκρασία ψύξης.











Αφήστε μια απάντηση