fineti

Η απόλυτη τούρτα για ειδικές περιστάσεις και όχι μόνο. Αφράτο, πεντανόστιμο παντεσπάνι με ξηρούς καρπούς, με κρέμα ζαχαρούχου γάλακτος, καλυμμένη με γκανάζ σοκολάτας. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για μια τούρτα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη για τη κρεμώδη πλούσια γεύση της!!!

 

Χρόνος: 40 λ + 40 λ ψήσιμο

συνταγή icon Δυσκολία: Εύκολη

 

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι:
  • 5 αυγά (χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • 200 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια (ή φουντούκια)
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.σ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένο
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Για τη κρέμα ζαχαρούχου:
  • 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 200 ml ζαχαρούχο γάλα
  • Για τη ganache σοκολάτας:
  • 175 γρ. ημίγλυκη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • ¾ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά, κρύα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη βάση ενός ταψιού/φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 ή 25 εκ.
  2. Για το κέικ: Σε δυο μπολ χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τοποθετείτε τα ασπράδια στο ψυγείο. Σε άλλο, μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να μαλακώσει και αφρατέψει καλά. Προσθέτετε τους κρόκους, έναν τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως.
  3. Σε μπολάκι, χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το λεμόνι, τη ρίχνετε στο μείγμα βουτύρου μαζί με τα ¾ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια και τα ανακατεύετε με σπάτουλα να αναμειχθούν. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ, τη σκόνη κακάο και το αλεύρι τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
  4. Χτυπάτε με το μίξερ τα κρύα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να κάνουν απαλές κορυφές. Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε 1 λ ακόμα να γυαλίσει καλά η μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μείγμα βουτύρου, προσθέτετε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
  5. Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-340 λ περίπου ή μέχρι όταν βυθίσετε ένα καλαμάκι στο κέντρο του αυτό βγει στεγνό και καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στο ταψί να κρυώσει εντελώς. Μετά το ξεφορμάρετε και το κόβετε οριζόντια στη μέση σε 2 ίσα στρώματα/παντεσπάνια.
  6. Για τη κρέμα ζαχαρούχου: Σε ένα καθαρό μπολ βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και το ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Τοποθετείτε το 1 παντεσπάνι (το κάτω μέρος) σε πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω απλώνετε τη μισή κρέμα ζαχαρούχου. Σκεπάζετε με το δεύτερο παντεσπάνι και από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη μισή κρέμα ζαχαρούχου.
  8. Για τη Ganache σοκολάτας: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και τα ανακατεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτογραφία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 15 λ, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα, μέχρι να κρυώσει και πήξει ελαφρώς η γκανάζ.
  9. Ρίχνετε αργά τη γκανάζ στη μέση της επιφάνειας της τούρτας και την απλώνετε με μια μαρίζ σε όλη την επιφάνεια και στα πλάγια. Τη λειαίνετε καλά με τη μαρίζ, πασπαλίζετε από πάνω με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα φουντούκια (μπορείτε να βάλετε και περισσότερα) και βάζετε τη τούρτα σας στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες πριν τη σερβίρετε.

 

https://www.sintayes.gr/syntages/tourta-me-karidia-krema-zacharouchou-ke-gkanaz-sokolatas/

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.