Για τη σημερινή τούρτα αποφάσισα να παίξω με τις δύο βασικές γεύσεις που λατρεύω, τη μους λεμονιού με lemon curd και τη μους σοκολάτας. Δεν θα βάλω παντεσπάνι! Αποφάσισα πως δεν χρειάζεται, γιατί όλη μαγεία κρύβεται στις αντιθέσεις: στη γλυκιά οξύτητα του λεμονιού και τη βελούδινη, γλυκόπικρη επίγευση της σοκολάτας
Για τη μους σοκολάτας
Υλικά
- 300g σοκολάτα (όχι περισσότερο από 40-50% κακάο), σπασμένη σε κομμάτια
- 450ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, δηλαδή σε μπεν μαρί (η βάση του μπολ πρέπει να μην αγγίζει το νερό).
- Ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας να μην καεί η σοκολάτα
- Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Χτυπάμε την κρέμα έως ότου διαμορφωθούν μαλακές κορυφές
- Προσεκτικά τη διπλώνουμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα
Για τη lemon curd
Υλικά
- 2 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ
- 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- 4 μεγάλα αυγά
- 4 κρόκοι αυγών
- 3/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Σταδιακά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τοκορνφλάουρ.
- Χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους και τα ρίχνουμε αργά αργά στην κατσαρόλα
- Προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η lemon curd ,περίπου 12 λεπτά.
- Μεταφορά σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
Για της μους lemon curd
Υλικά
- 5 κουταλιές της σούπας νερό
- 4 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη
- 6 ασπράδια αυγών
- 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 1/2 φλιτζάνια σαντιγύ
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε 5 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά
- Ρίχνουμε την ζελατίνη και την αφήνουμε να μαλακώσει, περίπου για 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, βάζουμε 1 3/4 φλιτζάνια από την έτοιμη lemon curd σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε 3/4 φλυτζνιού lemon curd.
- Ανακατεύουμε το μίγμα ζελατίνης σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί και το υγρό να είναι διαυγές, αλλά να μην βράσει.
- Ανακατεύουμε το ζεστό μείγμα ζελατίνης με το 3/4 φλιτζάνι lemon curd.
- Βαθμιαία προσθέτουμε το μείγμα ζελατίνης-lemon curd με την υπόλοιπη lemon curd.
- Χρησιμοποιώντας μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε ένα μέτριο μπολ μέχρι να σχηματίσουν μαλακές κορυφές.
- Βαθμιαία προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, μέχρι το μείγμα να είναι παχύ και γυαλιστερό.
- Διπλώνουμε αυτό το μείγμα αυγό-ζάχαρη άχνη στη lemon curd.
- Χρησιμοποιώντας το ίδιο μίξερ, χτυπάμε την κρέμα σε ένα άλλο μέτριο μπολ μέχρι να σχηματιστούν κορυφές.
- Ανακατεύουμε και τη χτυπημένη κρέμα με το υπόλοιπο μίγμα lemon curd
- Προαιρετικά χρωματίζουμε με μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
For the chocolate mousse
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Ingredients
- 300g plain chocolate (no more than 40-50 per cent cocoa solids), broken into squares
- 450ml whipping cream
Directions
- Place the chocolate in a bowl and melt over a pan of gently simmering water (do not allow the base of the bowl to touch the water).
- Stir continuously, taking care not to let the chocolate get too hot. Set aside to cool a little.
- Whip the cream until soft peaks form when the whisk is removed.
- Carefully fold in the melted chocolate until smooth and not streaky.
For the lemon curd
Ingredients
- 2 1/3 cups sugar
- 4 teaspoons cornstarch
- 1 cup fresh lemon juice
- 4 large eggs
- 4 large egg yolks
- 3/4 cup (1 1/2 sticks) unsalted butter, cut into 1/2-inch cubes
Directions
- Mix sugar and cornstarch in heavy large saucepan.
- Gradually add lemon juice, whisking until all cornstarch dissolves.
- Whisk in eggs and yolks.
- Add butter.
- Stir over medium heat until curd thickens and boils, about 12 minutes.
- Transfer to medium bowl.
- Chill until cold, at least 6 hours. (Can be made 1 week ahead.
For the lemon curd mousse
Ingredients
- 5 tablespoons water
- 4 teaspoons unflavored gelatin
- 6 large egg whites
- 3/4 cup sugar
- 1 1/2 cups chilled heavy whipping cream
Directions
- Pour 5 tablespoons water into small saucepan.
- Sprinkle gelatin evenly over.
- Let stand until gelatin softens, about 15 minutes.
- Meanwhile, place 1 3/4 cups lemon curd in large bowl.
- Stir 3/4 cup curd in another small saucepan over medium-low heat until very warm
- Stir gelatin mixture over medium-low heat until dissolved and liquid is clear (do not boil).
- Whisk warm gelatin mixture into 3/4 cup warm curd.
- Gradually whisk gelatin-curd mixture into curd in large bowl.
- Using electric mixer, beat egg whites in medium bowl until soft peaks form.
- Gradually add sugar, beating until whites are thick and glossy.
- Fold whites into curd mixture in 3 additions.
- Using same beaters, beat cream in another medium bowl until peaks form.
- Fold into egg white-curd mixture in 3 additions.
Serve With Love
http://coolartisan.net/2015/05/18/chocolate-and-lemon-curd-mousse-cake-recipe/
Αφήστε μια απάντηση