Μπισκοτένιες μπάρες με καρύδα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το “The one with all the tastes”!

Μπισκοτένιες μπάρες με καρύδα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Αυτές οι μπισκοτένιες μπάρες με καρύδα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Και ζαχαρούχο γάλα και σταγόνες καραμέλας.
Πρόκειται για ένα φοβερά ευέλικτο γλυκό, στο οποίο μπορείτε να ενσωματώσετε όλα τα αγαπημένα σας υλικά. Όλα όμως!
Η βάση του είναι ένα πολύ απλό μίγμα από μπισκότα και βούτυρο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι μπισκότο θέλετε. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα πτι-μπερ με κακάο, αλλά νομίζω ότι την επόμενη θα χρησιμοποιήσω digestive.
Η Nagi κάνει το εξής έξυπνο «κόλπο» (και αν είχα διαβάσει προσεκτικά όλη τη συνταγή αντί να είμαι φοβερά ανυπόμονη θα το είχα κάνει και εγώ): βάζει την απαιτούμενη για τη βάση ποσότητα βουτύρου στο πυρέξ και την ώρα που προθερμαίνεται ο φούρνος, τοποθετεί μέσα το πυρέξ. Κατόπιν προσθέτει τα θρυμματισμένα μπισκότα απευθείας στο πυρέξ, ανακατεύει και έτσι απλά ετοιμάζει τη βάση. Χωρίς να χρειάζεται να λιώσει το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και να πλύνει ένα παραπάνω μπολ (καλά να πάθω που δε διαβάζω).

coconut-nuts-chocolate-bars

Αφού ετοιμαστεί η βάση, ξεκινά το διασκεδαστικό κομμάτι της συνταγής: οι στρώσεις! Και οι οποίες είναι οι εξής:
Μια στρώση από καρύδα (την οποία φυσικά παραλείπετε εάν δεν σας αρέσει).
Μια στρώση από ξηρούς καρπούς… χρησιμοποίησα φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα φιλέ, αλλά μπορείτε να γίνετε όσο ευρηματικές/οί θέλετε! Σκεφτείτε ποιοι ξηροί καρποί σας αρέσουν, συνδυάστε και προσθέστε τους στο πυρέξ.
Μια στρώση από σοκολάτα… συνδυάστε λευκή και μαύρη σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα, προσθέστε όλα τα είδη! Αλλά δοκιμάστε και το συνδυασμό μαύρης σοκολάτας με σταγόνες καραμέλας που σας προτείνω!
Μια στρώση από ζαχαρούχο γάλα… το μαγικό υλικό που λειτουργεί συνδετικά, κάνοντας παράλληλα το γλυκό υπερνόστιμο και χαρίζοντας του μια φανταστική μαστιχωτή υφή (βοηθά σ’ αυτό και η καρύδα βέβαια).

coconut-nuts-chocolate-bars

Μια τελευταία στρώση από σοκολάτα και ξηρούς καρπούς (υποτίθεται ότι είναι προαιρετική, αλλά με καθησυχάσατε στην προηγούμενη ανάρτηση ότι μια ποσότητα σοκολάτας -όσο μεγάλη και αν είναι- δε χαρακτηρίζεται ποτέ ως υπερβολική).

Ένα γλυκό με 6 στρώσεις και απίθανη γεύση λοιπόν!
Και πολλές, πάρα πολλές θερμίδες, αλλά δεν ξέρω, μας νοιάζει τόσο πολύ;
Μην κάνετε το λάθος και δε δοκιμάσετε το γλυκό ενώ είναι ακόμα ζεστό. Και ας μην κόβεται σε ωραία τετράγωνα κομμάτια. Και ας «πρέπει» να το φάτε με το κουτάλι.
Εάν φτιάξετε τη δική σας αγαπημένη παραλλαγή, θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας, εντάξει;

Προετοιμασία
Μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
Μερίδες: 1 ορθογώνιο πυρέξ με διαστάσεις 20×30 εκ.

Υλικά

  • 250 γραμμ. μπισκότα θρυμματισμένα (χρησιμοποίησα πτι-μπερ με κακάο)
  • 200 γραμμ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο
  • 150 γραμμ. καρύδα τριμμένη
  • 250 γραμμ. ξηρούς καρπούς, χοντροκομμένους (χρησιμοποίησα φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα)
  • 300 γραμμ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 200 γραμμ. καραμέλα σε σταγόνες
  • 790 γραμμ. (2 συσκευασίες) ζαχαρούχο γάλα
Εκτέλεση
  1. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ με διαστάσεις 20×30 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τα μπισκότα μαζί με το βούτυρο και τα απλώνουμε στο πυρέξ.
  3. Από πάνω πασπαλίζουμε την τριμμένη καρύδα.
  4. Απλώνουμε διαδοχικά τα 3/4 της ποσότητας από τους ξηρούς καρπούς, την κουβερτούρα και την καραμέλα.
  5. Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και περιμένουμε 1′ να απορροφηθεί.
  6. Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και την υπόλοιπη ποσότητα από την κουβερτούρα και την καραμέλα.
  7. Τοποθετούμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε το γλυκό για 35′, μέχρι να δούμε ότι έχει ροδίσει η περιφέρεια του.
  8. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες (ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ).
  9. Για να σερβίρουμε, κόβουμε το γλυκό σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *