Δίχρωμη πανακότα βανίλια -καφέ, από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!

Λατρεμένο ιταλικό γλυκάκι στην καλύτερη και πιο προχωρημένη εκδοχή του!!

Χρόνος προετοιμασίας:20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος:10 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
3 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος:12€,

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την πανακότα βανίλια

  • 1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 3 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1/2 λοβό βανίλιας
  • 2 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 5 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.)

Για την πανακότα καφέ

  • 2 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 3 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 3 κουτ. σουπ. στιγμιαίο καφέ
  • 5 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.)

Για τη σάλτσα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε την πανακότα βανίλια. Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσουν και τα αφήνετε στην άκρη.
2. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τους σπόρους από το λοβό βανίλιας και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνετε το μείγμα να έρθει σε σημείο βρασμού, κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά.
3. Στύβετε πολύ καλά με τα χέρια σας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτετε στο μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης να διαλυθούν. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
4. Φτιάχνετε την πανακότα καφέ. Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσουν και τα αφήνετε στην άκρη.
5. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνετε το μείγμα να έρθει σε σημείο βρασμού, κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τον καφέ και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί. Στύβετε πολύ καλά με τα χέρια σας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτετε στο μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης να διαλυθούν. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
6. Μοιράζετε τη μισή ποσότητα της πανακότας καφέ σε έξι μπολάκια και την βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω τη μισή ποσότητα από την πανακότα βανίλια και βάζετε πάλι στι ψυγείο για 30 λεπτά. Συνεχιζετε με μια στρώση από την υπόλοιπη πανακότα καφέ και αφού παγώσει με την υπόλοιπη πανακότα βανίλια. Βάζετε τις φόρμες στο ψυγείο για 2 ώρες.
7. Φτιάχνετε τη σάλτσα καραμέλας. Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία. Σιγομαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να πήξει, περίπου 8 με 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να κρυώσει.
8. Βγάζετε τα φορμάκια από το ψυγείο τα βυθίζετε για δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό, την αναποδογυρίζετε σε ενα πιάτο και ξεφορμάρετε την πανακότα. Σερβίρετε με λίγη σάλτσα καραμέλας.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να φτιάξετε ένα σιρόπι καφέ για να σερβίρετε την πανακότα.

 

 

http://www.mirsini.gr/new/sintages/glika/kalokairina-glyka/recipe/780



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *