DDD(winter2017)
Bolero-Biodiet

Αφράτη ζύμη για κρουασάν χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς αυγό!

Συνταγή: Alexandra Papatheodorou

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 250 ml χλιαρό γάλα ρυζιού ή καρύδας ή αμυγδάλου
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 200 γρ. ελαιόλαδο (ή 1/2 ελαιόλαδο + 1/2 σπορέλαιο)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml. χλιαρό νερό
  • 2 μπαστουνάκια βανίλιας ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Αυγό για άλειμμα (προαιρετικό)
Οδηγίες παρασκευής
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 200 γρ. από το αλεύρι, τη μαγιά, το χλιαρό νερό (όχι καυτό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά).
  2. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να δουλέψει η μαγιά.
  3. Διαλύουμε τη ζάχαρη στο γάλα.
  4. Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη βανίλια, το γάλα, το λάδι και το κουρκούτι μαγιάς και ανακατεύουμε καλά με το χέρι να ενωθούν τα υλικά πολύ καλά (δεν ζυμώνουμε). Η ζύμη πρέπει να μαλακή και κολλώδης. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
  5. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με κουβέρτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.
  6. Όταν διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο, πατάμε ελαφρά με το χέρι να ξεφουσκώσει.
  7. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες.
  8. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με πλάστη σε στρογγυλό φύλλο και χαράζουμε τρίγωνα με μαχαίρι.
  9. Στην πλατιά άκρη κάθε τριγώνου βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε και τυλίγουμε προς το κέντρο (προς τη μύτη του τρίγωνου) σε σχήμα κρουασάν.
  10. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψιά και βάζουμε τα κρουασάν.
  11. Σκεπάζουμε τα κρουασάν με μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη για 30-45 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.
  12. Αλείφουμε τα κρουασάν απαλά με αυγό αν θέλουμε (προσοχή μην τα τρυπήσουμε) και τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για 25-35 λεπτά αναλόγως τον φούρνο.

 

 

Έτσι πρέπει να είναι η υφή της ζύμης πριν τη βάλουμε για φούσκωμα. Να ξεκολλάει από τη λεκάνη αλλά να κολλάει πολύ στο χέρι μας. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα και δεν θέλει παραπάνω αλεύρι.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες.
Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με πλάστη σε στρογγυλό φύλλο και χαράζουμε τρίγωνα με μαχαίρι. Στην πλατιά άκρη κάθε τριγώνου βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε και τυλίγουμε προς το κέντρο (προς τη μύτη του τρίγωνου) σε σχήμα κρουασάν.

 

 
Συνταγή: Alexandra Papatheodorou

http://www.dairy-free.eu/soft-croissants/

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.