Κρουασάν βουτύρου, milkbread, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Σήμερα σας έχω μια ζύμη γάλακτος υπέροχη κι αφράτη για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα κι αφράτα κρουασάν βουτύρου. Καταπληκτικά για κολατσιό και για όποια άλλη στιγμή της ημέρας τα λαχταρήσετε!!! Θα αρέσουν πολύ στα πιτσιρίκια αλλά και στους μεγάλους καθώς γίνονται περιποιημένα και τρυφερά!!!

 

Υλικά για 20 κρουασανάκια:

Για το προζύμι

  • 100 ml νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουτ.σ. αλεύρι

Για τη ζύμη

  • 150 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 κουτ.σ. μέλι
  • 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 300-/+ γρ. αλεύρι για τσουρέκι και πολυτελή αρτοσκευάσματα
  • 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό επιπλέον για το δίπλωμα της ζύμης
  • κρόκος αυγού με λίγο νερό για επάλειψη

 

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά του προζυμιού, σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε να φουσκώσει και να αφρίσει.
  • Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το μέλι και το βούτυρο κι αφού ενωθούν αφήνουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το μείγμα γάλακτος και το προζύμι κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το γάντζο. Σταματάμε μετά από 10 λεπτά και ρίχνουμε και το αλάτι. Συνεχίζουμε την ανάδευση έως ότου η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και μαζεύει γύρω από τον γάντζο. Η ζύμη θα πρέπει να μιάζει με τσίχλα.  Βουτυρώνουμε ένα βαθύ μπολ και με βουτυρωμένα χέρια πιάνουμε τη ζύμη. Την σχηματίζουμε μπάλα και τη μεταφέρουμε μέσα στο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη καλά κι αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Λιώνουμε τα 120 γρ. βούτυρο σε χαμηλή φωτιά χωρίς να κάψει, απλά να γίνει υγρό. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, την πλάθουμε ένα χοντρό κορδόνι και κόβουμε 8 ίσα μπαλάκια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με λίγο αλεύρι και με πλάστη (ή με τα χέρια) ανοίγουμε δίσκους σε μέγεθος όσο ένα πιατάκι. Αλείφουμε από πάνω του μια ποσότητα από το βούτυρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το επόμενη μπαλάκι ζύμης το οποίο το στοιβάζουμε πάνω από το προηγούμενο βουτυρωμένο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα ζυμαράκια βάζοντας το ένα πάνω από το άλλο και βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
  • Αφού τελειώσουμε ενώνουμε όλα μαζί τα φύλλα ζύμης με πλάστη να γίνουν ένα χοντρό φύλλο και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα και κόβουμε ίσα τρίγωνα. Αρχίζουμε να ρολλάρουμε από τη βάση προς τη μύτη και σχηματίζουμε το πρώτο κρουασανάκι. Εάν θέλουμε σ’αυτό το σημείο βάζουμε οποία γέμιση μας αρέσει (γλυκειά ή αλμυρή). Μεταφέρουμε το κρουασάν πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κι εργαζόμαστε ομοίως με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Αφού τελειώσουμε με όλα σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα κι αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν τα κρουασάν. Έπειτα πολύ απαλά με πινέλο αυγουλώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία θέση έως ότου να ροδίσουν.

Όταν ψηθούν τα κρουασανάκια μπορούμε να τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τα κλείσουμε σε σακουλάκια ή τάπερ και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη για όποτε τα θελήσουμε.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Επίσης μπορούμε να ανοίξουμε εκ των υστέρων τα κρουασάν και να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα, πραλίνα ή κασέρια και αλλαντικά.

Καλή σας επιτυχία

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/10/milkbread.html?m=1&fbclid=IwAR0GgxC1t8Tfr85oI2wVxj44UD2m70cxpeO6E4HNgbG6c7hjEMNgLvSCWNg

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *