Σοκολατόπιτα με ζύμη, από τον Στέλιο Παρλιάρο!







Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη σοκολατόπιτα με τη μορφή υγρού κέικ, αλλά για σκεπαστή τάρτα με σοκολατένια ζύμη πάνω και κάτω και στο κέντρο μια πλούσια κρέμα σοκολάτας.
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 160 γρ. βούτυρο Lurpak (κρύο), σε κυβάκια
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. κακάο
- 75 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 15 γρ. κορν φλάουρ
- 2 κρόκοι αυγών
- 300 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 75 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, σε μικρά κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια μαλακή και ομοιογενής ζύμη. Επειδή είναι πολύ μαλακή και δεν θα μπορέσουμε να την ανοίξουμε, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο, να σφίξει.
Για την κρέμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και, όταν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε και αδειάζουμε το 1/3 της ποσότητας στο μπολ με τους κρόκους. Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με το σύρμα, για να μην ψηθούν απότομα οι κρόκοι και γίνουν σαν ομελέτα, και αδειάζουμε αυτό το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει σε μια πυκνή κρέμα που κοχλάζει (αν σταματήσουμε για λίγο το ανακάτεμα, θα δούμε μεγάλες φουσκάλες να σκάνε στην επιφάνεια).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει και όλη η κρέμα να γίνει σοκολατένια.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μικρό σκεύος, π.χ. σε ένα μπολ ή σε ένα ρηχό πλαστικό δοχείο (έτσι ώστε να απλώσει και να κρυώσει γρηγορότερα) και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά (τουλάχιστον 1-2 ώρες, αλλά μπορούμε να την αφήσουμε και όλο το βράδυ). Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη για να αφρατέψει και να γίνει ξανά λεία και απαλή, γιατί η υφή της στο ψυγείο θα έχει γίνει πιο σκληρή (σαν ζελέ).
Για την συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150-160°C. Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ένα ταψάκι ίδιας διαμέτρου, καλυμμένο με λαδόκολλα. Βάζουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης και με την παλάμη μας πιέζουμε να απλώσει και να καλύψει ομοιόμορφα τον πυθμένα για να φτιάξουμε τη βάση της πίτας. Πιέζουμε λίγο ακόμα, ώστε η ζύμη να σηκωθεί περιφερειακά και να καλύψει ένα μέρος από τα τοι χώματα. Απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω στη βάση.
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, και πολύ γρήγορα γιατί μαλακώνει αμέσως, ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 20 εκ. (όση και του σκεύους δηλαδή) και καλύπτουμε την κρέμα σοκολάτας. Πιέζουμε την περιφέρεια του φύλλου για να ενωθεί με τη βάση της ζύμης.
Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα για 40 λεπτά, την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε ή ανοίγουμε με προσοχή το τσέρκι.











Αφήστε μια απάντηση