Τιραμισού με μαύρη μπίρα, από τον Food blogger Αλέξη Επιθυμιάδη, και διατροφική ανάλυση από το mednutrition.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Για 4 μερίδες
cook

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 2 κρόκους βιολογικών αυγών
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτάκι μαύρη μπύρα
  • 50 ml φρέσκο γάλα
  • 4 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 3 κ.γ. κακάο
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε, τη βανίλια και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε μία ομοιόμορφη κρέμα. Tip: μπορούμε να κάνουμε την παραπάνω διαδικασία και με μίξερ
  3. Σε ένα βαθύ σκεύος αδειάζουμε τη μπύρα και βουτάμε ένα σαβαγιάρ για λίγα δευτερόλεπτα γυρνώντας το από τις δύο πλευρές του.
  4. Το αφαιρούμε, το κόβουμε στη μέση και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ποτήρι για μαρτίνι.
  5. Από πάνω προσθέτουμε κρέμα μέχρι να σκεπάσουμε τα μπισκότα. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο σαβαριάρ με μαύρη μπύρα κομμένο πάλι στη μέση και τελειώνουμε το τιραμισού στο ποτήρι γεμίζοντας το με επιπλέον κρέμα.
  6. Το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα για 2-3 ώρες και πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κακάο.

Mια μερίδα περιέχει:

Θερμίδεςkcal
568
28.4%
Λιπαρά
38g
53.6%
Κορεσμένα λιπαρά
18g
91.9%
Σάκχαρα
0g
0.0%
Νάτριο
0.165g
6.9%
Φυτικές Ίνες
1g
3.0%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Λαμπροπούλου Μέμα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

Το τιραμισού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά πολλών από εμάς! Η συγκεκριμένη παραλλαγή του, με μαύρη μπίρα αντί για καφέ εσπρέσσο του δίνει μια ξεχωριστή γεύση ενώ, χάρη στο τυρί μασκαρπόνε, το γλυκό αυτό αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου.

Η θρεπτικη αξία του τιραμισού

Από άποψη θρεπτικών συστατικών, μία μερίδα τιραμισού αποδίδει 568kcal αλλά και 18γρ κορεσμένων λιπαρών όπως και 48γρ υδατανρθάκων, κυρίως απλών σακχάρων λόγω της ζάχαρης που περιέχει το γλυκό.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία μερίδα από αυτό το γλυκό θα κάλυπτε το 90% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών, ενώ θα χρειαζόταν τουλάχιστον 2 ώρες γρήγορο περπάτημα ή 45-60 λεπτά τρέξιμο για να καταναλώσετε αυτές τις θερμίδες!

Πως να μειώσετε τη θερμιδική απόδοση του τιραμισού;

Προκειμένου να μειώσουμε λίγο τη θερμιδική απόδοση του γλυκού αλλά και την περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το τυρί μασκαρπόνε με τυρί-κρέμα χαμηλών λιπαρών αλλά και τη ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες χωρίς θερμίδες (πχ στέβια) ή, απλώς, με μικρότερη ποσότητα ζάχαρης. Αυτές οι αλλαγές θα μείωναν τη θερμιδική απόδοση μίας μερίδας γλυκού κατά 230kcal περίπου αλλά και τα κορεσμένα λιπαρά κατά 9γρ (τελική θερμιδική απόδοση ανά μερίδα γλυκού με τις αλλαγές: 328kcal).

Επιλογή μικρότερης μερίδας

Φυσικά, αν δεν θέλετε να παραλλάξετε τη συνταγή, υπάρχει πάντα η λύση του να φάτε μία μικρότερη μερίδα! Σε αυτό θα βοηθούσε πολύ αν χρησιμοποιούσατε μικρότερα σκεύη σερβιρίσματος (πχ μικρότερα μπολάκια), μιας και η ίδια ποσότητα γλυκού δείχνει μεγαλύτερη σε ένα πιο μικρό μπολ!

Θυμηθείτε ότι τα γλυκά δε χρειάζεται να λείπουν από την διατροφή μας, αρκεί να τα απολαμβάνουμε περιστασιακά και όχι σε καθημερινή βάση! Περιμένουμε τα δικά σας σχόλια για αυτό το γλυκό!

  • Αλέξης Επιθυμιάδης
    ΑΛΕΞΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΔΗΣ Food blogger

    Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

    Eνημέρωση :

    Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • Λαμπροπούλου Μέμα
    ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΜΑΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

    Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα.

 

https://www.mednutrition.gr/portal/syntages/glyka/15850-tiramisoy-me-mayri-bira

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *