Εκλέρ εύκολα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Ήρθε η στιγμή να σας αποκαλύψω το αγαπημένα μου γλυκά, τα εκλέρ.. Από τα κλασικά-vintage κεράσματα που αστράφτουν στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων. Ήταν η χαρά μου όταν κάποιος επισκέπτης έφερνε στο σπίτι  εκλεράκια ειδικά όταν αυτά συνδυάζονταν με τα αδελφάκια τους τα σου. Τα γλυκά αυτά δεν είναι να τα κοιτάς για πολύ, κάνεις απλά την κίνηση και τα μασουλάς χωρίς περιστροφές,  μονομιάς…συνήθως δεν μένεις στο ένα αλλά ακολουθούν κι άλλα….Κι επειδή δε συμφέρουν σε τιμή τα φτιάχνεις μόνος σου στο σπίτι και τα απολαμβάνεις με ελαφριά συνείδηση!
Εξαιρετικό κέρασμα γραφείου-σχολείου, φανταστική ιδέα  για βαπτίσεις και πάρτι εάν έχεις βοηθό και χέρι που να “πιάνει”! Κάνεις πολλά για να είσαι σίγουρος! Τα φυλάς και στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης!

Ας μην κρατάω άλλο τη χαρά για τον εαυτό μου! Σηκώστε μανίκια και με καλή διάθεση ξεκινήστε!!!!

Η βασική ζύμη για σου/εκλέρ βρίσκεται  εδώ απλά κόβουμε τη ζύμη σε μακρόστενα μπαστουνάκια με τη βοήθεια σακούλας κορνέ (η κάθε δόση βγάζει σχεδόν 30 κομμάτια μεσαίου μεγέθους)

 

Σημείωση sokolatomania.gr:  Μπορείτε να δείτε την συνταγή για τα σου/εκλερ  πιο κάτω:

Υλικά για 40-45 σου

  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζ.τσ.νερό
  • 1/2 φλιτζ.τσ. ηλιέλαιο
  • 1 κουτ.γλ. baking powder
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλ.αλάτι
  • 300 γρ. περίπου αλεύρι γενικής χρήσης κοσκινισμένο

 

τα σου μολις ψηθούν


Εκτέλεση:
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΩΝ ΣΟΥ

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να πάρουν μια βράση το νερό με το σπορέλαιο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.  Όταν η ζύμη μοιάζει με μπάλα που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας τη δουλεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα, την απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας και τέλος τη σκεπάζουμε με μια λεπτή πετσέτα μέχρι να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει τη χτυπάμε ελαφρά με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.  Όταν τα αυγά απορροφηθούν και αποκτήσουμε μια ενιαία ζύμη  σαν σφιχτή  κρέμα που θα κολλάει στους γάντζους του μίξερ, τη μεταφέρουμε σε σακούλα κορνέ και κόβουμε μπαλάκια αραιά μεταξύ τους πάνω σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Εναλλακτικά σχηματίζουμε τα σου με ένα κουταλάκι του γλυκού. Βρέχουμε τα δάχτυλα μας με λίγο νερό και λειαίνουμε την επιφάνεια των σου για να γίνουν σφαιρικά και να φουσκώσουν ομοιόμορφα.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς για 25 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170′ συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 10′ λεπτά ή έως ότου σχηματιστούν τα σου και πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα κι αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Έπειτα τα ανοίγουμε στη μέση προκειμένου να τα γεμίσουμε με τα υλικά που μας αρέσουν.

Οι δοσολογίες για τις κρέμες και τις επικαλύψεις αφορούν τη μόνη δόση για εκλέρ δηλαδή για σχεδόν 30 κομμάτια.

α.Τα υλικά για την κρέμα σοκολάτας:
1/2 φάκελος άνθος αραβοσίτου με γεύση κακάο ΟΧΙ ΣΤΙΓΜΉΣ
γάλα φρέσκο και ζάχαρη όσο απαιτούνται από τις οδηγίες του φακέλου αλλά για μισή δόση
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
25 γρ. βούτυρο αγελαδινό

β.Τα υλικά για την κρέμα βανίλιας:
1/2 φάκελος άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια ΟΧΙ ΣΤΙΓΜΗΣ
γάλα φρέσκο και ζάχαρη όσο απαιτούνται από τις οδηγίες του φακέλου αλλά για μισή δόση
1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
25 γρ. βούτυρο αγελαδινό

γ.Τα υλικά για την κρέμα φράουλας:
1/2 φάκελος άνθος αραβοσίτου με γεύση φράουλα ΟΧΙ ΣΤΙΓΜΗΣ
γάλα φρέσκο και ζάχαρη όσο απαιτούνται από τις οδηγίες του φακέλου αλλά για μισή δόση
1 κουτ.σ. μαρμελάδα φράουλα
25 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Επικαλύψεις:

1.Για την επικάλυψη με σοκολάτα γάλακτος:
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
80 ml γάλα φρέσκο

2.Για την επικάλυψη με σοκολάτα υγείας
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας ψιλοκομμένη
80 ml γάλα φρέσκο
1 κουτ.σ.μέλι

3.Για την επικάλυψη με γεύση φράουλας
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με γεύση φράουλα (σε όλα του σούπερ μάρκετ)
80 ml γάλα φρέσκο

4.Για την επικάλυψη με λευκή σοκολάτα
150 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα λευκή ψιλοκομμένη
80 ml φρέσκο γάλα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

Ετοιμάζουμε την κρέμα που μας αρέσει ακολουθώντας τις οδηγίες τις συσκευασίας. Αφού δέσει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανάλογα με τη γεύση της κρέμας που θα φτιάξουμε ενσωματώνουμε στη ζεστή κρέμα το έξτρα υλικό που θα δώσει περισσότερη γεύση και “σώμα” στην κρέμα, επί παραδείγματι την σοκολάτα κουβερτούρα στην περίπτωση (α), τη βανίλια στην περίπτωση (β), τη μαρμελάδα φράουλα στην περίπτωση (γ). Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία κολλάμε στην επιφάνεια της κρέμας ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μόλις κρυώσει η κρέμα την ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να μαλακώσει και μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ με στρογγυλή μύτη χωρίς δοντάκια. Ανοίγουμε στο πλάι τα εκλέρ και τα γεμίζουμε με μια ποσότητα κρέμας. Ενώνουμε ξανά τα δύο μέρη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Βάζουμε τα γεμισμένα πλέον εκλεράκια το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ταψί, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν για 3 ώρες.
Σειρά έχει η επικάλυψη: Διαλέγουμε τη γεύση που θέλουμε.. Για την περίπτωση (1) ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα, περιμένουμε 2-3 λεπτά κι ανακατεύουμε να γίνει λείο και σοκολατένιο το μείγμα. Για την περίπτωση (2) ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα, περιμένουμε 2-3 λεπτά κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει λείο κι ενιαίο. Τέλος προσθέτουμε  το μέλι για έξτρα γλύκα. Για την περίπτωση (3) ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα φράουλας, περιμένουμε 2-3 λεπτά κι ανακατεύουμε να γίνει λείο και ροζέ το μείγμα. Για την περίπτωση (4) ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα, περιμένουμε 2-3 λεπτά κι ανακατεύουμε να γίνει λείο και ενιαίο το μείγμα.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:

Το τελευταίο στάδιο είναι το “γλασάρισμα”. Παίρνουμε ένα ένα εκλέρ και το γυρνάμε ανάποδα μέσα στο λιωμένο γλάσο που ετοιμάσαμε, ώστε να επικαλυφθεί η πάνω πλευρά. Τα μεταφέρουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σχάρα κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε μια γαρνιτούρα πχ. φυστίκι Αιγίνης ή τρούφα. Τα βάζουμε για 30′ λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν κι έπειτα τα μεταφέρουμε σε καραμελόχαρτα. Τα γλυκάκια αυτά καταναλώνονται εντός 3 ημερών.


Μερικοί συνδυασμοί γεύσεων: 

  • Εκλέρ με κρέμα φράουλας κι επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος/υγείας
  • Εκλέρ με κρέμα βανίλιας κι επικάλυψη ροζ κουβερούρτας
  • Εκλέρ με κρέμα βανίλιας κι επικάλυψη λευκής σοκολάτας
  • Εκλέρ με κρέμα σοκολάτας κι επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος/υγείας
  • Εκλέρ με κρέμα βανίλιας κι επικάλυψη λευκής σοκολάτας
  • Εκλέρ με κρέμα φράουλας κι επικάλυψη ροζ κουβερτούρας

 

Η διαδικασία παρασκευής των εκλέρ μπορεί να έχει πολλά στάδια όμως είναι πέρα για πέρα διασκεδαστική και δημιουργική μα πάνω απ’ όλα εξαιρετικά νόστιμη!!!!!

 

Καλή σας επιτυχία
Σας φιλώ :* 
Μαριφάνη
https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2019/09/blog-post_26.html?m=1&fb

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *