Απίθανα Εκλεράκια από την Ιωάννα Σταμούλου και το “Sweetly” !

Αγαπημένα γλυκάκια, κλασσικά κι αξεπέραστα που θα τα κάνετε μια μπουκιά. Τραγανά σου δηλαδή, γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και βουτηγμένα σε σοκολάτα. Μπορείτε να τα φτιάξετε και μεγαλύτερα σε μέγεθος, ανοίγοντας λίγο μεγαλύτερη τρύπα στην άκρη της σακούλας ζαχαροπλαστικής που θα χρησιμοποιήσετε για να τα κόψετε, αλλά τότε δεν θα γίνονται μια μπουκιά…

 

Υλικά για 30 κομμάτια περίπου:

για τη ζύμη σoυ

  • 110 γρ. αλεύρι (1 φλυτζανι)
  • 250ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 80γρ. βούτυρο
  • 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 500ml γάλα
  • 1 βανίλια ανοιγμένη
  • 3 κρόκους αβγών
  • 60γρ. κορν φλάουρ
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 200ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Για τη διακόσμηση

  • 250γρ. κουβερτούρα
  • 1 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο

eclair 2edited

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη των σου: Βάζετε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνετε τότε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής κι ελαστική, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρω από το σύρμα σας.
  2. Εκτός φωτιάς αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά. Θα ανακατεύετε με το σύρμα να ενσωματωθεί η πρώτη δόση πριν συνεχίζετε με την επόμενη μικρή δόση αβγού. Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλη αυτή την ποσότητα. Θα σταματήσετε όταν η ζύμη σας αποκτήσει μια τέτοια υφή που όταν τη ρίχνετε από κουτάλι να ξακολλάει εύκολα και να πέφτει γλυκά, χωρίς να απλώνει όμως.
  3. Μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε λίγο στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Κόβετε με το ψαλίδι την άκρη της σακούλας σε μήκος 1εκ. περίπου και σχηματίζετε με τη ζύμη μικρά μπαστούνια, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  4. Τέλος ψήνετε τα σου στον προθερμασμένο φούρνο για ένα μισάωρο περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τότε σβήνετε το φούρνο, ανοίγετε και στερεώνετε την πόρτα του με μια πετσέτα που θα την κρατάει μισάνοιχτη κι αφήνετε τα σου μέσα στο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη. Αυτό θα τα βοηθήσει να κρατηθούν τραγανά.
  5. Όσο ψήνονται τα σου ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τα σποράκια της βανίλιας. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα.
  6. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ, σκεπάζετε την επιφάνεια της με σελοφάν και την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς. Τότε μόνο ανακατεύετε μέσα της την χτυπημένη σαντιγί για να αφρατέψει. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει.
  7. Μεταφέρετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφού ανοίξετε με ένα μαχαιράκι τα εκλαιράκια από το πλάι, τα γεμίζετε με την κρέμα που φτιάξατε.
  8. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε μέσα το λάδι να γυαλίσει. Ύστερα τα βουτάτε ένα ένα στη λιωμένη σοκολάτα από την πάνω πλευρά και τα αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα πριν τα σερβίρετε.

 

 

 http://www.sweetly.gr/2014/04/eklerakia/#more-2583


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *