“Η τούρτα banoffee του Κωστή”, από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το “The one with all the Tastes”!

…Μπισκοτένια βάση που μοιάζει να έχει βομβαρδιστεί από τρούφα σοκολάτας, μια στρώση από μπανάνες (το αγαπημένο φρούτο του Κωστή) και πλούσια κρέμα καραμέλας συνθέτουν το σώμα της τούρτας. Και για τη διακόσμηση μπανάνες ξανά, βυθισμένες σε ένα σύννεφο από σαντιγί. Η τελική πινελιά δίνεται από (θα ήθελα πω κορδέλες σοκολάτας αλλά δεν μου βγήκαν) ξύσμα και τρούφα σοκολάτας.

Είναι μια τούρτα χρονοβόρα καθώς έχει αναμονές, αλλά πραγματικά πολύ απλή και εύκολη. Ακόμα και η κρέμα καραμέλας που λίγο με φόβισε στην αρχή, δεν είναι τελικά και τόσο τρομακτική στην παρασκευή της. Αν αποφασίσετε να τη φτιάξετε, ξεκινήστε τη διαδικασία από την προηγούμενη ημέρα, μιας και χρειάζεται χρόνο για να σταθεροποιηθεί.

Υλικά για 1 τούρτα με διάμετρο 20-22 εκ:
Για τη βάση:
500 γραμμ. μπισκότα digestive θρυμματισμένα
280 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμ. τρούφα σοκολάτας

 

Για την κρέμα:
2×397 γραμμ. (2 κουτιά) ζαχαρούχο γάλα
225 γραμμ. βούτυρο
265 γραμμ. καστανή ζάχαρη
90 γραμμ. σιρόπι γλυκόζης

 

Και ακόμα:
4 μεγάλες μπανάνες
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
250 γραμμ. σαντιγί (χρησιμοποίησα morfat creamy)
τρούφα, κορδέλες ή ξύσμα σοκολάτας για το γαρνίρισμα

 

Banoffee-pie

 

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20-22 εκ. και καλύπτουμε ομοιόμορφα τόσο τη βάση όσο και τα τοιχώματα της φόρμας. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

 

Κόβουμε σε ροδέλες τις 2 μπανάνες και τις ραντίζουμε με 1 κουταλιά λεμόνι (αυτό θα εμποδίσει τις μπανάνες να μαυρίσουν). Τις τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω από την μπισκοτένια βάση και ξαναβάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.

 

Για την κρέμα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια αντικολλητική κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη.
Στη συνέχεια αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία και φέρνουμε το μίγμα σε βρασμό. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή διότι το μίγμα πιτσιλάει, οπότε καλό είναι να φοράμε ένα γάντι φούρνου στο χέρι με το οποίο ανακατεύουμε. Διατηρούμε το μίγμα σε ήπιο βρασμό για 7-9′, ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και κατόπιν τη ρίχνουμε πάνω από τις μπανάνες. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετές ώρες να σταθεροποιηθεί, ιδανικά για ολόκληρο το βράδυ.

 

Κόβουμε σε ροδέλες και τις υπόλοιπες 2 μπανάνες και τις ραντίζουμε με 1 κουταλιά λεμόνι. Τοποθετούμε μερικές στο κέντρο της τούρτας και από πάνω απλώνουμε τη χτυπημένη σαντιγί. Βυθίζουμε τις υπόλοιπες μπανάνες μέσα στη σαντιγί εδώ και εκεί. 
Διακοσμούμε την τούρτα με κορδέλες, ξύσμα ή τρούφα σοκολάτας.  

 

Σημειώσεις:

 

  • Είναι πολύ σημαντικό, αφού λιώσει το βούτυρο να το αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το αναμίξουμε με τα μπισκότα και την τρούφα ενώ είναι ακόμα ζεστό, η σοκολάτα θα λιώσει και δεν θα φαίνεται όμορφα. 
  • Εξίσου σημαντικό είναι να αφήσουμε να κρυώσει και η κρέμα, διότι εάν την ρίξουμε ενώ είναι ακόμα ζεστή, οι μπανάνες θα μαγειρευτούν.
  • Αντί για morfat creamy, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε κορδέλες σοκολάτας, δείτε αυτό το βίντεο.

http://theonewithallthetastes.com/2013/04/banoffee.html

 

Banoffee-pie



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *