Τούρτα πανακότα με σοκολάτα, από τον Στέλιο Παρλιάρο!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η πανακότα είναι από τα πιο εύκολα γλυκά. Δοκιμάστε την και σε μορφή τούρτας!

Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 15΄-20΄, Αναμονή: 4 ώρες

Υλικά

Βάση

  • 200 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πανακότα

  • 1 κιλό κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνας(3 φύλλα των 5 γρ. ή 6 των 2,5 γρ.)
  • 150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • κακάο για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βάση
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συχνά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το αλεύρι και στο τέλος την μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε δύο τσέρκια διαμέτρου 22-24 εκ., που έχουμε ακουμπήσει πάνω σε λαδόκολλα· θα πρέπει το μείγμα να έχει πολύ λεπτό πάχος (8-10 χιλιοστά). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Πανακότα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα και τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Παράλληλα βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μαλακώσουν. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στραγγίξουμε από το νερό. Προσθέτουμε και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ή ακόμα καλύτερα με μπλέντερ χειρός, για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Για να πήξει πιο γρήγορα η πανακότα, τοποθετούμε το μπολ πάνω από παγάκια και την ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.
Δείτε την πανακότα βήμα – βήμα

Συναρμολόγηση
Παίρνουμε τον έναν από τους δύο δίσκους που ψήσαμε και τον βάζουμε μέσα σε ένα καθαρό τσέρκι ίδιας διαμέτρου. Από πάνω αδειάζουμε όλο το μείγμα της πανακότας. Ξεφορμάρουμε με προσοχή τη δεύτερη βάση και την τοποθετούμε πάνω από το μείγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να πήξει καλά η πανακότα. Ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ζεσταίνοντας το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών και πασπαλίζουμε με κακάο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

http://www.steliosparliaros.gr/efkola/efkola-me-sokolata/tourta-panacotta-sokolata/

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *