Banoffee ωμοφαγικό, από τον Αρη και το neanikon.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό ήθελα να σας παρουσιάσω την δική μου εκδοχή του raw banoffee!

Στο Internet υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, μελέτησα αρκετές, πήρα ιδέες αλλά τελικά κατέληξα στην δική μου συνταγή με υλικά που ήδη δουλεύω και ξέρω καλά να χρησιμοποιώ ????

Το αποτέλεσμα βγήκε ΥΠΕΡΟΧΟ! Έντονη γεύση, αρώματα, επίγευση, υφή εναλλαγές! Τόσο απολαυστικό γλυκό, με τόσο τέλεια υλικά! Μπουκιά και θρέψη!

Για αυτό, μη χάνετε καιρό, οργανωθείτε!

 

Βάση από «μπισκότα κανέλας»

150 γρ λευκά αμύγδαλα
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ζεστό νερό
30 γρ κάσιους
2 κουταλάκια κανέλα
20 γρ βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.
Στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ – προκύπτουν περίπου 6 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες.

Στον επεξεργαστή τροφών αλέθουμε πρώτα τα αμύγδαλα και σταδιακά προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο το λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει το ρίχνουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγα λεπτά ακόμα.
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό και απλώνουμε εσωτερικά την «ζύμη» που ετοιμάσαμε, σχηματίζοντας την πρώτη στρώση του γλυκού μας.

«Κρέμα Καραμέλας»

200 γρ αποξηραμένους χουρμάδες (μουλιασμένους σε νερό για 2-3 ώρες)
4 κουταλιές ζεστό νερό (από αυτό που περίσσεψε στο μούλιασμά)
10 γρ βούτυρο κακάο
1 τσιμπιά αλάτι

Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε (μαζί με τις 4 κουταλιές νερό και το αλάτι) στον επεξεργαστή τροφών (ή στο μούλτι αν το μέγεθος του κάδου παρά είναι μεγάλο). Τους πολτοποιούμε για αρκετή ώρα μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Στην συνέχεια λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το προσθέτουμε. Δουλεύουμε ακόμα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα. Απλώνουμε την «κρέμα καραμέλας» πάνω από την βάση, μέσα στο στέρκι. Τοποθετούμε στο ψυγείο όσο θα δουλέψουμε τα παρακάτω.

Ελαφριά Κρέμα

150 γρ ωμά κάσιους (μουλιασμένα σε νερό για 6 ώρες)
1,5 κουταλιά μέλι
χυμό από μισό λεμόνι (μεσαίου μεγέθους)
3-4 κουταλιές ζεστό νερό
1 κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
10 γρ βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.

Στραγγίζουμε τα κάσιους, αφήνουμε στην άκρη το νερό που περίσσεψε για μια άλλη χρήση και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών. Πολτοποιούμε για αρκετά λεπτά. Σταδιακά ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Δουλεύουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε μες στην κρέμα. Ενεργοποιούμε την μέγιστη λειτουργία της συσκευής και δουλεύουμε επίμονα μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί πλήρως. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη και προχωράμε με την στρώση από μπανάνες.

Γέμιση

2 (ώριμες, όχι όμως παραγινομένες) μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
Αφαιρούμε το τσέρκι και δημιουργούμε μία ακόμα στρώση με φέτες από τις μπανάνες.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Ακριβώς από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.

Στολισμός

Χειροποίητη Σοκολάτα
Στολίζουμε με τριμμένη (η κομματιασμένη) χειροποίητη σοκολάτα.

Αυτό ήταν! Είναι έτοιμο να του ορμήξουμε!

 

 

 

Λίγες Παρατηρήσεις:

Το βούτυρο κακάο είναι ένα πανέμορφο φυσικό υλικό που εξάγεται μηχανικά από τον καρπό του κακαόδεντρου. Έχει την μαγική ικανότητα να στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου ενώ να λιώνει στην θερμοκρασία του σώματος. Στην συνταγή μας το χρησιμοποιούμε για δώσουμε λιπαρότητα στα υλικά αλλά και για να τα βοηθήσουμε να δέσουν και λίγο να «στέκονται». Αν το παραλείψουμε το αποτέλεσμα (σε κάθε επίπεδο) θα είναι πιο φτωχό και λιγότερο κρεμώδες. Αξίζει κατά την άποψή, αν και είναι ένα ακριβό υλικό. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ιδανικά επιλέξτε κάποιο που να γράφει «φυσικό» ή «raw» και με σωστή αξιοποίηση το βαζάκι θα σας κρατήσει καιρό.

Μην παραλείψετε την κανέλα στην βάση, δίνει απίστευτο άρωμα και ένταση που δένει υπέροχα με τους χουρμάδες και τις μπανάνες που βρίσκονται ακριβώς στα πάνω επίπεδα.

Η λευκή κρέμα, στην συγκεκριμένη συνταγή, είναι λίγο όξινη και όχι πολύ γλυκιά. Το θεωρώ απαραίτητο για να «σβήνει» την γλυκύτητα που αφήνουν οι χουρμάδες και οι μπανάνες. Ανάλογα με το πόσο καλά έχουν μουλιάσει τα κάσιους, πρέπει να δείτε αν χρειάζεται ελάχιστο νερό παραπάνω από αυτό που αναφέρω. Η κρέμα πρέπει να είναι ελάχιστη (όχι πολύ!) ρευστή ώστε να πέφτει ευχάριστα πάνω στα πιο συμπαγή υλικά.

Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό και σε ατομικά μπολάκια ή σε ένα ταψάκι. Ό,τι σας αρέσει και είναι πιο εύκολο!

Μη το φοβηθείτε! Είναι υπέροχο γλυκάκι και γεύση που σου μένει!

 

http://www.neanikon.gr/banoffee/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *