Παγωτίνια (faux) μπανάνας με σκληρό κέλυφος σοκολάτας, από το Green Mixer!
Faux Παγωτίνια, όπως λέμε faux bijoux (φω μπιζού στα ελληνικά).
Δείχνει αληθινό, μυρίζει ωραία, έχει σοκολάτα από πάνω/έξω, πες το όπως θες, αλλά δεν είναι αυτό που περιμένεις. Δεν είναι άσχημο στη γεύση αλλά σίγουρα δεν είναι παγωτίνι με τα όλα του, με τα γάλατά του, τα αυγά του, τις ζάχαρες του και τα σχετικά. Και δεν μας χαλάει.
Η μικρή το έφαγε ευχαρίστως αναφωνόντας «το κεκ» – τα μισά γλυκά τα λέει κέκ όπως έχω ξαναπεί- παρόλο που έμαθε τη λέξη (γλ)υκό, αλλά μοιάζει με κέκ στο σχήμα, άρα παίζει να έιναι και κεκ, οπότε πετύχαμε το στόχο μας. Ο κριτής δεν ενθουσιάστηκε καθόλου, ίσα ίσα μου είπε ότι δεν του άρεσε (μάλλον το βρήκε πολύ υγιεινό για τα γούστα του) και τον βλέπω να στρίβει δρόμο κάθε φορά που θα ανοίγω το τάπερ. Για καλή του τύχη έφτιαξα και άλλο ένα παγωτό που τα έχει όλα, ίσως παραπάνω απ’οσα πρέπει, αλλά αυτό το αφήνω για άλλη φορα που θα έχω χρόνο να γράψω τη συνταγή και να το ξαναφωτογραφίσω, γιατί προς το παρόν θα ασχοληθώ λίγο με τους «επισκέπτες» του καλοκαιριού.
Ωραία η ζέστη που όλοι περιμέναμε (αρχίζω αντίστροφη μέτρηση που θα αναπολούμε εκείνες τις ώρες μέρες που νιώθαμε σα σαλιγκάρια-τα στοιχήματα σας στα σχόλια παρακαλώ) αλλά μαζί με αυτή ήρθαν και οι φίλοι μας τα μυρμήγκια (σε λίγο θα έρθουν και οι φίλου του εξωτερικού, προς το παρόν ασχολούμαστε με άλλα). Είχαμε κάτι προηγούμενα, 4-5 καλοκαίρια πριν, κατά την απουσία μας έκαναν ντου στα ντουλάπια της (καινούργιας τότε κάτασπρης) κουζίνας. Και έγινε το σώσε. Και από τότε είχαμε περιορίσει την κατάσταση, είχαμε έρθει σε αμοιβαιά συμφωνία. Φέτος όμως επανήλθαν μερικά μικρούλια, τα παρατηρούσαμε με τη μικρή, τα αλευρώσαμε, τα αλατίσαμε, τα πιπερώσαμε, τα ξυδώσαμε, λίγο ριγανίτσα εδώ κι’εκει για γεύση, λίγο baking soda, λίγο σαπουνάκι για να ξεβρωμίσουν, έφευγαν από δω και πήγαιναν στην άλλη γωνίτσα. Είχαμε μάθει τις προτιμήσεις τους. Το light τυρι και το βιολογικό πολύσπορο ψωμί του τοστ δεν τους άρεσε, ενώ η φασολάδα και το φρέσκο κρεμμυδάκι ήταν τα αγαπημένα τους. Κάποια στιγμή όμως βαρεθήκαμε τους τσαμπατζήδες, γιατί το έμαθαν πολλοί, και είπαμε να το κλείσουμε το μαγαζί, οπότε εγώ είμαι σαν την τρελή (το σαν μπορεί να μην χρειάζεται) και κάθε μέρα ψάχνω να δω που μπορεί έχουν πάει για να χαράξω νέα στρατηγική για το πώς θα απαλλαγώ χωρίς πολλά χημικά (καλή μου τύχη με μισό σπίτι με μαύρο πάτωμα βέβαια και μικρό παιδί).
Οπότε αναγκάζομαι να μαζεύω τον κακό χαμό που κάνουμε αμέσως και να μην αφήνω τίποτα έξω/ακάλυπτο κλπ κλπ. Τι σχέση έχει αυτό με τη συνταγή?Καμία, εκτός του ότι είχαν γίνει οι μπανάνες και ήταν εκεί έξω στον πάγκο και δεν ήθελα να τις αφήσω να ωριμάσουν κι’ άλλο (μην προσελκύσουν και την «πελατεία») οπότε τις αξιοποίησα άμεσα, για να τρώει και η μικρή να ξελιγουριάζεται όταν μου ζητάει γλυκό.
Λίγα λόγια για τη συνταγή: • Η συνταγή θεωρείται και vegan, γιατί δεν έχει τίποτα ζωικό και γενικά είναι πολύ ελαφριά, ιδανική για παιδιά, ή για όσους έχουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά. Επίσης είναι κατάλληλη για όσους ακολουθούν paleo διατροφή. • Οι λιωμένες μπανάνες μοιάζουν στην υφή με παγωτό (με λίγους κρυστάλλους βέβαια) και η προσθήκη της σοκολάτας τις συμπληρώνει. • Επέλεξα να μην τις καλύψω ολόκληρες με σοκολάτα για να περιορίσω την ποσότητα της σοκολάτας, αλλά αν θέλετε μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα των υλικών για να καλυφθούν ολόκληρες. • Η προσθήκη του λαδιού καρύδας, μετατρέπει τη σοκολάτα σε σκληρό κέλυφος, δηλαδή όταν πέφτει πάνω στο παγωμένο σκληραίνει, οπότε μπορεί κάποιος να το πιάσει με το χέρι (όχι για πολύ ώρα όμως, γιατί με τη θερμοκρασία σώματος θα μαλακώσει και πάλι) • Η κάλυψη των «παγωτινιων» καλό είναι να γίνει γρήγορα γιατί λιώνουν με τη ζέστη και αν σας βολεύει μπορείτε να τις κάνετε μπαλίτσες με μια κουτάλα παγωτού και να μπήξετε στην άκρη ένα στικ για γλειφιτζούρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι και να τις βουτήξετε έτσι στη σοκολάτα.
Παγωτίνια (faux) μπανάνας με σκληρό κέλυφος σοκολάτας
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ
Υλικά 2 μεσαίες μπανάνες ώριμες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και κατεψυγμένες ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλια
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Για το σκληρό κέλυφος σοκολάτας 80γρ σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη 20γρ. Λάδι καρύδας virgin
Εκτέλεση Βάζουμε σε ένα μούλτι/ ή μπλέντερ/ ή κουζινομηχανή τα κατεψυγμένα κομμάτια μπανάνας μαζί με τη βανίλια και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Αν έχουμε καλούπια σιλικόνης μοιράζουμε την ποσότητα, σε αυτά και τα βάζουμε στην κατάψυξη έως ότου να παγώσουν τελείως. Εγώ χρησιμοποίησα αυτά της silikomart.
Αν δεν έχετε καλούπια, βάζετε την λιωμένη μπανάνα σε ένα τάπερ και τη βάζετε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει αρκετά, για περίπου 2 ώρες. Το βγάζετε από την κατάψυξη και ένα κουτάλι παγωτού σχηματίζετε μπαλίτσες, τις οποίες βάζετε και πάλι στην κατάψυξη για μισή ώρα ή μέχρι να σκληρύνουν αρκετά, για να τις βουτήξουμε στη σοκολάτα.
Για το κέλυφος σοκολάτας. Βάζουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το λάδι καρύδας να λιώσουν, ανακατεύοντας καλά με μία σπάτουλα. Όταν λιώσει, το βγάζουμε από το μπεν μαρί και το αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην λιώσει τα παγωτίνια μας. Με ένα κουτάλι τα βουτάμε στη σοκολάτα ή τους βάζουμε ένα στικ/καλαμάκι για σουβλάκι και τα βουτάμε στη σοκολάτα ή απλά περιχύνουμε από πάνω. Τα τρώμε αμέσως ή τα βάζουμε στη κατάψυξη, κλεισμένα καλά σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Eυχαριστώ την Silikomart για την ευγενική χορηγία της φόρμα σιλικόνης.
http://thegreenmixer.com/2015/06/17/pagotinia-bananas-faux-me-skliro-kelyfos/
Αφήστε μια απάντηση