Μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη και χωρίς μίξερ, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μου τη ζητήσατε και σας την έφτιαξα!

Πλούσια, αρωματική και ζουμερή ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ για όσους από εσάς δεν επιθυμούν την κατανάλωση της συμβατικής ζάχαρης!

Συνταγή πανεύκολη, χωρίς τη χρήση μίξερ!!!!

Δοκιμάστε τη :*

 

 

Τα υλικά μας είναι προσαρμοσμένα για ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. διαμέτρου 


Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά!!!!

Οπότε χρειαζόμαστε:

  • 7 μήλα “ΦΟΥΤΖΙ” ή “ΤΖΟΝΝΑ ΓΚΟΛΝΤ”
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 50. γρ. μαργαρίνη
  • 4 κουτ.σ. κρυσταλλικό γλυκαντικό με stevia σε αναλογία 1:1 με την κοινή ζάχαρη
  • χυμός λεμονιού (για συντήρηση των μήλων)
  • 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
  • 1/3 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • κανέλα σε σκόνη για γαρνίρισμα

 

 

   

Για το παντεσπάνι:

  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
  • 50 ml σπορέλαιο
  • 4 κουτ.σ. κρυσταλλικό γλυκαντικό με stevia σε αναλογία 1:1 με την κοινή ζάχαρη
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 100 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 κουτ.γλ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 7 κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη

Ας τη φτιάξουμε:

  • Ξεκινάμε με το καραμέλωμα των μήλων: Καθαρίζουμε τα 4 από τα έξη μήλα, αφαιρούμε με ειδικό εργαλείο ή ένα μικρό μαχαίρι τα κουκούτσια και ύστερα κόβουμε λεπτές ροδέλες ή φέτες μισοφέγγαρα.  Τα μεταφέρουμε  μέσα σε μπολ και τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τα υπόλοιπα 2 μήλα τα τρίβουμε στον τρίφτη από την χοντρή πλευρά.
  • Σε κατσαρόλι βάζουμε το αγελαδινό βούτυρο μαζί με τη μαργαρίνη και το γλυκαντικό σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσουν μαζί.
  • Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση αντικολλητικό ταψί διαφορετικά στρώνουμε σε συμβατικό ταψί χαρτί ψησίματος με τρόπο που να καλύπτονται και τα πλαϊνά. Αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα βουτύρου προσπαθώντας να πάει παντού μέσα στο ταψί. Πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και το γαρίφαλο.
  • Κάνουμε μια στρώση με τις μισές ροδέλες μήλου και γεμίζουμε τα κενά με τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα μήλα. Έπειτα σχηματίζουμε από πάνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες ροδέλες μήλου αλλά όχι ακριβώς στα ίδια σημεία που προηγουμένως σχηματίσαμε την πρώτη στρώση. Γεμίζουμε πάλι τα κενά με τα υπόλοιπα τριμμένα μήλα. Ραντίζουμε με τη μαρμελάδα που πρώτα έχουμε ελαφρά μαλακώσει σε μπρίκι. Εάν δεν έχουμε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη διαθέσιμη τότε μπορούμε να βάλουμε μέλι ή απλά να την παραλείψουμε.
  • Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε τα μήλα για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
  • Στο μεταξύ φτιάχνουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά μαζί με το γλυκαντικό να γίνουν κρέμα, τη λιωμένη μαργαρίνη, το σπορέλαιο, τη βανίλια, το γάλα, το baking, την κανέλα και τέλος το αλεύρι έως ότου αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα. Εάν μείνουν σβόλοι από στεγνό αλεύρι τότε προσθέτουμε ελάχιστο ακόμη γάλα. Εάν η υφή είναι αραιή βάζουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Η πυκνότητα πρέπει να μιάζει  με αυτή του κέικ. Αφήνουμε λίγο στην άκρη.
  • Όταν τα μήλα δούμε ότι έχουν κατά κάποιο τρόπο “ζαρώσει” ελαφρώς κι έχουν βγάλει τα υγρά τους μέσα στο ταψί βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά να καταλαγιάσουν και ρίχνουμε από πάνω τους το μείγμα-παντεσπάνι με ένα κουτάλι ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ. Λόγω πυκνότητας το μείγμα αυτό δεν απλώνεται μόνο του γι’ αυτό χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα ή μαρίζ ώστε να το προσαρμόσουμε σε ενιαίο στρώμα πάνω από τα μήλα.
  • Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180′ βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30′ λεπτά ή έως ότου ροδίσει το παντεσπάνι.
  • Αφού το γλυκό ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Έπειτα το αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα και αφαιρούμε προσεχτικά το χαρτί.
Επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί συμβατική ζάχαρη δεν προκύπτει με τον ίδιο τρόπο το  καραμέλωμα των μήλων καθώς το γλυκαντικό δεν έχει αυτήν την ιδιότητα όταν ψήνεται. Η μηλόπιτα παρ’όλα αυτά γίνεται πολύ ζουμερή, γλυκειά,αρωματική και με πλούσια γεύση από μήλο και βούτυρο!
Σημείωση: Εάν χρησιμοποιηθεί αντικολλητικό ταψί τότε δεν είναι απαραίτητο το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Εξαιρετικό γλυκό! Επιμένω ότι τα μήλα πρέπει να ανήκουν στην ποικιλία που επεσήμανα στη λίστα των υλικών λόγω της μεγάλης τους υγρασίας η οποία θα βοηθήσει στο καραμέλωμα και βέβαια στη γεύση !!!! Εάν βέβαια έχετε κατά νου κάποια άλλη ποικιλία μήλων εξίσου ζουμερά εννοείται ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Παρ’όλα αυτά εάν έχετε μόνο κλασικά μήλα διαθέσιμα επιλέγετε τα πιο ώριμα και πιο μεγάλα!
Καλή σας απόλαυση 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/11/26.html?m=1&fbclid=IwAR1b9J89GFouRk7gS0-eK8hZOowshaWHCKb-eA1Vl_QjZN198Q2S4LKYvoE#more

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *