Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η αγαπημένη μου πορτοκαλόπιτα δεν έχει φύλλο! Γίνεται με απλό χυλό και μένει αφράτη με όλα τις τα αρώματα.. Η αγαπημένη μου πορτοκαλόπιτα δεν έχει γιαούρτι, αυγό, γάλα γιατί απλά είναι νηστίσιμη! Η αγαπημένη μου πορτοκαλόπιτα είναι δημιούργημα δικό μου και “παιδί” των πρώτων μου πειραμάτων στην κουζίνα. Εξελίχθηκε, διαμορφώθηκε και με τον καιρό ήρθε στα μέτρα μου.. Αγαπήθηκε από την οικογένειά μου και κυρίως από τον πατέρα μου που είναι λάτρης των πορτοκαλιών και οποιοδήποτε γλυκού έχει βάση αυτό το φρούτο.

Αποφάσισα ότι ήρθε η στιγμή να τη μοιραστώ μαζί σας.. Αφράτη, μοσχομυρωδάτη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα a la Marifani !!!

 

 

Υλικά για ένα μικρό πυρέξ (για πιο χαμηλή πορτοκαλόπιτα χρησιμοποιούμε μεσαία διάσταση)

  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο ολόκληρο από ποικιλία χωρίς κουκούτσια
  • 125ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 125ml ηλιέλαιο
  • 1 βανίλια κάψουλα ή 1 φακελάκι βανίλια με πορτοκάλι
  • 1 1/2 κουτ.γλ. baking powder
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κούπα του νες (όχι ξέχειλα) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2/3 κούπας του νες σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα του νες σιμιγδάλι χονδρό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

 Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες του νες νερό
  • 2 κούπες του νες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες

 

Στην πράξη:

  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μαζί με τις ροδέλες πορτοκαλιού για 5′ λεπτά να δέσει κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα μέρος ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα.
  • Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και με την ανάποδη πλευρά ενός σφουγγαριού τρίβουμε καλά τη φλούδα του ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ακαθαρσίες. Βράζουμε ολόκληρο το πορτοκάλι για 2 φορές από 5 λεπτά την κάθε φορά πετώντας το νερό ενδιάμεσα. Έπειτα το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό ώστε να πάψει ο βρασμός. Στεγνώνουμε καλά, το κόβουμε στα δυο για να απομακρύνουμε τυχόν κουκούτσια και τέλος το πολτοποιούμε μέσα σε μούλτι μαζί με τη φλούδα του. Αφήνουμε την πούλπα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε καλά το χυμό μαζί με το λάδι και τη ζάχαρη να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Προσθέτουμε την πούλπα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι, το baking powder και τέλος τα 2 είδη σιμιγδαλιού να γίνουν ένας πυκνός χυλός. Εάν το μείγμα είναι νερουλό προσθέτουμε επιπλέον σιμιγδάλι (είτε ψιλό είτε χονδρό) μέχρι να αποκτήσουμε την επιθυμητή σύσταση (θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του πορτοκαλιού που χρησιμοποιήσαμε). Εάν βγει πολύ σφιχτή τότε προσθέτουμε ακόμη 50ml χυμό και 50ml λάδι.
  •  Σκεπάζουμε το μπολ με ένα κομμάτι μεμβράνης κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1′ ώρα ο χυλός. Περνάμε πολύ ελαφριά με ηλιέλαιο ένα μεσαίο πυρέξ, κάνουμε ένα τελευταίες ανακάτεμα και αδειάζουμε το μείγμα στρωτά. Ψήνουμε στους 180′ βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για 50′ λεπτά με 1′ ώρα. Στα 50 λεπτά ελέγχουμε κεντρικά το εσωτερικό του γλυκού με μια οδοντογλυφίδα, εάν βγαίνει στεγνή σταματάμε το ψήσιμο διαφορετικά αφήνουμε ακόμη λίγη ώρα. Όσο είναι το γλυκό ζεστό σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να το τραβήξει και να κρυώσει. Τέλος το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και κρυώνουμε την πορτοκαλόπιτα για 1 βράδυ στο ψυγείο. Δροσερή γίνεται καλύτερη!

Διακοσμούμε με τις φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

 

Eνημέρωση: Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς,  όμως  κάνοντας ένα κλικ σε αυτές,  λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2021/04/blog-post_6.html?m=1&fbclid=IwAR2sSrHsvYk3lrCao38-bm_-4qwfN5PKRkABkY6C2AP2uIuc55XAvzvjO8U

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *