Πάστα φλωράκια/μίνι μπουκιές πασταφλώρα νηστίστιμες χωρίς ζάχαρη, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφράτες και νόστιμες, δεν τους λείπει η γλύκα ούτε η ομορφιά! Χαριτωμένα πασταφλωράκια σε μέγεθος μπουκιάς, το ομορφότερο δώρισμα στους αγαπημένους μας και το καταλληλότερο γλυκάκι για τα μικρά παιδιά.. Σωστό εργόχειρο!!! Δεν προσθέτουμε καθόλου ζάχαρη και ζωικά λίπη, αρκούμαστε στη φυσική γλύκα των υπόλοιπων υλικών και της κατάλληλης μαρμελάδας για τη γέμιση! Η ζύμη τους γίνεται εξαιρετικά αφράτη και μυρωδάτη, ενώ με την κατάλληλη συσκευασία μπορούμε να τα απολαμβάνουμε για αρκετές μέρες! Υπέροχη λιχουδιά για τις περιόδους νηστείας!

Τα υλικά μας για 14 πασταφλωράκια είναι:

Για τη ζύμη:

  • 100 γρ. (1 γεμάτη κουταλιά σούπας) μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. κοσκινισμένο

  • 100 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

  • 2 κουτ.γλ. μέλι

  • 1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρικής

  • 1/3 κουτ.γλ. baking powder

  • ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη

  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας

  • 1 καπάκι κονιάκ

  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • μαρμελάδα βερίκοκο ή άλλη γεύση ΧΩΡΙΣ προσθήκη ζάχαρης

  • κανέλα σε σκόνη

Επιπλέον θα χρειαστούμε:

μίνι φόρμες αντικολλητικές για μάφιν

Πως εργαζόμαστε:

  • Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη να μαλακώσει και ρίχνουμε διαδοχικά τα αρωματικά, το baking, το κονιάκ, το αλάτι και τη σόδα που πρώτα έχουμε διαλύσει στο χυμό ώσπου να αφρίσει. Ανακατεύουμε ελαφρά στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Μόλις το μείγμα αρχίζει και σφίγγει ξεκινάμε ζύμωμα με τα χέρια ώσπου να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι μαλακό και λείο. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1’ώρα.

  • Αφού κρυώσει η ζύμη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0.20 εκ. και με ένα ποτήρι κρασιού κόβουμε δίσκους, διαφορετικά κόβουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάμε με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα. Κρατάμε λίγη ζύμη για το τέλος.

  • Βουτυρώνουμε καλά τις φόρμες και στρώνουμε σε κάθε θήκη από ένα στρογγυλό φύλλο προσαρμόζοντάς το με τα δάχτυλά μας σαν καλαθάκι. Με μια οδοντογλυφίδα τσιμπάμε ελαφρώς τη ζύμη εσωτερικά και στο πλάι για να μην παραφουσκώσει χωρίς όμως να μείνουν τρύπες.

  • Γεμίζουμε με μαρμελάδα, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα για έξτρα άρωμα και με όση ζύμη κρατήσαμε κάνουμε σχέδια καλύπτοντας έτσι τα πασταφλωράκια.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και πάρουν σχήμα!

  • Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε.

Σημ. Αντί μπουκιές πασταφλώρα μπορούμε με τις ίδιες ποσότητες υλικών να φτιάξουμε μία οικογενειακή μεταβάλλοντας τον χρόνο ψησίματος σε 30-40 λεπτά!

Καλή σας απόλαυση

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *