Υλικά για ένα ταψάκι 23Χ35εκ.:
Για τη ζύμη:
- 175γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 175γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 175γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 2 πορτοκάλια μέτρια, κομμένα στα 4 (ακέρωτα)
- 3 αβγά
- 200γρ. ζάχαρη
- 200γρ. γιαούρτι
- 125γρ. αραβοσιτέλαιο
Για το σιρόπι
- 600 ml νερό
- 600γρ.ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 πορτοκαλόφλουδα
- 200ml χυμό πορτοκαλιού
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
- φέτες αποξηραμένων πορτοκαλιών
- φέτες αποξηραμένου ανανά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC κι ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλι το νερό με τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και την πορτοκαλόφλουδα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Τραβάμε το κατσαρόλι με το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα πολτοποιούμε στο multi.
- Μέσα σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και τον πολτό των πορτοκαλιών. Προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι-σιμιγδάλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
- Λαδώνουμε το ταψί μας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διάσταση από 25 Χ 35εκ. ή στρογγυλό διαμέτρου 26εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της ζύμης. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.
- Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και μετά από 5 λεπτά τη χαράζουμε σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.
- Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε σε πιάτα. Αν θέλουμε διακοσμούμε με αποξηραμένες φέτες ανανά και πορτοκαλιών.
Αφήστε μια απάντηση