Πορτοκαλόπιτα με ολόκληρα πορτοκάλια, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά είναι η πορτοκαλόπιτα. Αν μάλιστα τα πορτοκάλια είναι από τη δική σου πορτοκαλιά δεν θες να πετάξεις τίποτα. Είναι ο λόγος που αυτή τη φορά πολτοποίησα ολόκληρα τα πορτοκάλια χωρίς καν να τα βράσω, αντί να πάρω ξεχωριστά το ξύσμα και το χυμό τους. Η διαδικασία έγινε πολύ πιο γρήγορα και το αποτέλεσμα με έβγαλε 100% ασπροπρόσωπη. Αυτό το γλυκό πρέπει να το δοκιμάσετε.

Υλικά για ένα ταψάκι 23Χ35εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 175γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 175γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 2 πορτοκάλια μέτρια, κομμένα στα 4 (ακέρωτα)
  • 3 αβγά
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. γιαούρτι
  • 125γρ. αραβοσιτέλαιο

Για το σιρόπι

  • 600 ml νερό
  • 600γρ.ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 πορτοκαλόφλουδα
  • 200ml χυμό πορτοκαλιού

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

  • φέτες αποξηραμένων πορτοκαλιών
  • φέτες αποξηραμένου ανανά

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC κι ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλι το νερό με τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και την πορτοκαλόφλουδα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Τραβάμε το κατσαρόλι με το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
  3. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα πολτοποιούμε στο multi.
  4. Μέσα σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και τον πολτό των πορτοκαλιών. Προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι-σιμιγδάλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
  5. Λαδώνουμε το ταψί μας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διάσταση από 25 Χ 35εκ. ή στρογγυλό διαμέτρου 26εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της ζύμης. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.
  6. Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και μετά από 5 λεπτά τη χαράζουμε σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.
  7. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε σε πιάτα. Αν θέλουμε διακοσμούμε με αποξηραμένες φέτες ανανά και πορτοκαλιών.

 

https://sweetly.gr/2021/01/portokalopita-me-oloklira-portokalia/?fb

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *