Σαλονικιό κέικ μέ κεράσια από την Ηλιάννα και τις “Μαγειρικές Διαδρομές” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τα γλυκά που έχουν φρέσκα φρούτα μου αρέσουν πολύ. Όταν μου έδωσε τη συνταγή αυτή με τα φρέσκα κεράσια η Νιόβη Βανδή, την έφτιαξα, μας άρεσε πολύ και τη μοιραζόμαστε μαζί σας!

 

Συστατικά
  • 1   φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1/3 φλ  μαργαρίνη ή φυτίνη
  • 2/3  φλ. ζάχαρη
  • 1/2  φλ. γάλα
  • 2    αυγά
  • λίγη βανίλια
  • 2 καί 1/2  κουταλάκια κοφτά μπέϊκιν
  • μιά πρέζα αλάτι

 Για το ταψάκι

  •  3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
  •  1/2 φλ.τσ.ζάχαρη
  •  3 φλ.ζεματισμένα κεράσια χωρίς κουκούτσια καί λίγο ζουμί από τά κεράσια.
Οδηγίες

  1. Μέσα σέ μικρό στρογγυλό καί ρηχό ταψί ρίχνουμε: το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ζεματισμένα κεράσια.
  2. Δουλεύουμε στο μίξερ τό βούτυρο καλά, ρίχνουμε τή ζάχαρη, αλάτι, τ’ αυγά χτυπημένα μέ τήν βανίλια, το γάλα  καί λίγο λίγο τό αλεύρι μέ τήν μπέϊκιν.
  3. Ολο αυτό τό μείγμα τό ρίχνουμε πάνω από τά κεράσια.
  4. Τό ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου σε αντιστάσεις  καί αφού κρυώσει τό αναποδογυρίζουμε σέ μιά πιατέλα.
  5. Τό ταψί συνήθως στρογγυλό γιά νά φανεί, σάν τούρτα..
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Στη συνταγή αυτή έκανα μικρές αλλαγές που δεν πιστεύω ότι αλλάζει το αποτέλεσμα της συνταγής. Αφορά στον τρόπο που μπήκαν τα κεράσια στη συνταγή.
  • Αντί να ζεματίσω τα κεράσια, όπως λέει η συνταγή, προτίμησα να τα σοτάρω για 3-4 λεπτά με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα κεράσια μαλάκωσαν άφησαν λίγα υγρά  και μπήκαν στον πάτο της φόρμας μαζί με λίγο από το ζουμί τους, όχι όλο
  • Το υπόλοιπο ζουμί που περίσσεψε, το έβρασα 2-3 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά και με αυτό περίχυσα το κέικ μου. Φυσικά θα μπορούσαμε να ρίχνουμε το ζουμάκι του κερασιού σε πάνω σε κάθε ένα κομμάτι κατά το σερβίρισμα.
  • Εγώ χρησιμοποίησα μακρόστενο ταψάκι  και μου βγήκε λίγο πιο παχύ το κέικ, αλλά σας διαβεβαιώ , ότι ήταν τόσο αφράτο, σαν αφρός.
  • Τα κουκούτσια τα αφαιρούμε με το εργαλείο ή με φουρκέτα.
  • Ένας όμορφος τρόπος σερβιρίσματος είναι και με παγωτό βανίλια- κεράσι.
  • Για να δούμε αν έχει ψηθεί προς το τέλος κάνουμε το έλεγχο με το μαχαίρι και αν βγει καθαρό το  κέι κ μας είναι έτοιμο.
Σχόλια
Σχόλιο από Ε.Φ. , Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2011
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! πιστεύω και το ίδιο νόστιμη!
Σχόλιο από Margo , Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Υπέροχο εποχιακό κέρασμα!! Αυτό το χρώμα του είναι το κάτι άλλο!!
Σχόλιο από vasiliki ver , Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Ηλιάννα αυτό δεν είναι κεικ!!!είναι σκέτη ζωγραφιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εύγε!!!!!
Σχόλιο από hrisag , Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Θαυμάσιο! μου άρεσε που εχεις σωτάρει τα κεράσια!!
Σχόλιο από Hlianna , Σάββατο, 02 Ιούλιος 2011
Η φωτογραφία από την Ειρήνη.
Σχόλιο από eleni_p , Δευτέρα, 14 Μάιος 2012
θα μπορούσα να βάλω κεράσια σε κονσέρβα που είναι?
Σχόλιο από Hlianna , Δευτέρα, 14 Μάιος 2012
Ναι, θα μπορούσες να το κάνεις, αφού στραγγίξεις τα κεράσια. Πάντως το καλοκαίρι μπορούμε να βάλουμε ωραιότατα φρέσκα φρούτα σε ένα ή δύο είδη. Βάζουμε κεράσια ή βύσινα φρέσκα ή και βερύκοκα αφού τα σοτάρουμε πρώτα και αν θέλουμε στο τέλος βάζουμε και το ανάλογο λικέρ. Το χειμώνα μπορούμε να βάζουμε κονσέρβα. Κάνετο σε ταψάκι περίπου 26 εκ.ή και μικρότερο στρογγυλό για να φαίνεται σαν τάρτα.
Σχόλιο από eleni_p , Δευτέρα, 14 Μάιος 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
ευχαριστώ για την απάντηση Ηλιάννα το έχω βάλει από καιρό στο μάτι θα το τιμήσω σίγουρα!!

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

 

http://mageirikesdiadromes.gr/recipes/salonikio-keik-me-kerasia.html

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *