Πίτα – κέικ με φρέσκα σύκα και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη, από την Βίκυ και το Vegan in Athens!
Τα σύκα είναι ένα φρούτο που μυρίζει ήλιο, φύλλα συκιάς, μεσόγειο, θάλασσα. Είναι ένα φρούτο πανάρχαιο, ολόγλυκο που αγαπά να φυτρώνει όχι μόνο στους κήπους αλλά και στις χαράδρες, στα βράχια και στα άνυδρα βουνά. Στο μυαλό μου φέρνει πάντα αναμνήσεις από εκείνη τη συκιά που ζει ακόμα στο πατρικό σπίτι της γιαγιάς μου και που τόσο μας άρεσε να σκαρφαλώνουμε και να μαζεύουμε σύκα. Πάντα μας έλεγε να τα ανοίγουμε στη μέση πριν τα φάμε και να ελέγχουμε αν υπήρχε κάποιος εισβολέας μέσα που σκέφτηκε να τα φάει πριν από εμάς. Πόσο δύσκολο ήταν όταν ήμουν παιδί να ξεχωρίσω τους μικρούς λευκούς εισβολείς από τα πανομοιότυπα χιλιάδες λευκά νήματα του καρπού!
Για τις όμορφες αναμνήσεις και για την υπέροχη γεύση τους κάθε χρόνο, την εποχή των σύκων, τα απολαμβάνω τόσο φρεσκοκομμένα, συνήθως ακριβώς κάτω από την συκιά όσο και σε vegan συνταγές όπως η ζουμερή vegan τάρτα με σύκα και αμύγδαλα ή το ωμοφαγικό παγωτό με σύκα και βατόμουρα. Μια ακόμα συνταγή με σύκα που αγαπάμε πολύ είναι και η σημερινή πίτα με σύκα. Αυτή η πίτα έχει την υφή ενός πολύ τρυφερού και αρωματικού κέικ στο οποίο κρύβονται εκρηκτικά γλυκές και ζουμερές μπουκιές από σύκα που έχουν μαλακώσει και μελώσει με το ψήσιμο.
Τα σύκα της σημερινής συνταγής τα μάζεψα χθες από δυο διαφορετικές συκιές – μια άσπρη και μια κόκκινη – και τα μοιράστηκα με μια χελώνα που συνάντησα καθ οδόν. Αν και ήμασταν αρκετά πεινασμένες και οι δυο, τελικά κατάφερα και έσωσα όσα σύκα χρειαζόμουν για να τα μοιραστώ και μαζί σας!
Υλικά
(για ταψάκι διαμέτρου 26-28 εκατοστά)
- 1 1/4 φλιτζ. φυτικό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ σήμερα έβαλα αυτό)
- 1/2 φλιτζ. ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 συσκευασία (500 γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- λίγη βανίλια
επιπλέον
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
- 20 ώριμα σύκα πλυμένα και κομμένα στη μέση
- αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ το γάλα και το σιρόπι αγαύης. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τη βανίλια και τέλος το αλεύρι σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας πολύ καλά.
2. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε και αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε στην φόρμα το μισό από το μείγμα για κέικ και τοποθετούμε κυκλικά τα δέκα σύκα με την κομμένη μεριά προς τα πάνω. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα και αραδιάζουμε τα υπόλοιπα σύκα με τον ίδιο τρόπο. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 oC για 45 – 50 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει το κέικ. Τα πρώτα 30-35 λεπτά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου για να μην “καθίσει”. Για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμο βουτάμε στη μέση μια οδοντογλυφίδα και όταν την βγάλουμε θα πρέπει να μην υπάρχει ζύμη κολλημένη πάνω της.
Σημείωση: Η φλούδα των σύκων μαλακώνει πολύ στο ψήσιμο οπότε δεν χρειάζεται να την αφαιρέσουμε. Επίσης μην ξεχνάμε ότι τα σύκα είναι καλές πηγές ασβεστίου – άλλος ένας λόγος για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα ή σε συνταγές όπως αυτή.
http://veganinathens.com/gr/2017/09/05/vegan-vanilla-fig-cake/
Αφήστε μια απάντηση