Lamingtons, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Tα lamingtons είναι τα αυστραλέζικα mini κεκάκια σε σχήμα κύβου που κολάζουν και άγιο. Πήραν το όνομά τους από τον Λόρδο Lamington ο οποίος ήταν Κυβερνήτης του Queensland της Αυστραλίας από το 1896 έως το 1901 και πρωτοσερβιρίστηκαν στο σπίτι του, μετά από τα επίσημα εγκαίνια της Τεχνικής Σχολής του Ipswich. Τα είχε φτιάξει ο σεφ του Κυβερνήτη, Αrmand Galland και σύμφωνα με την κλασική συνταγή του γάλλου σεφ τα lamingtons γίνονται από ένα sponge cake κομμένο σε κύβους, οι οποίοι πρώτα βουτιούνται σε γλάσο κακάο και ύστερα τυλίγονται σε τριμμένη καρύδα.

Συχνά το κέικ κόβεται σε πιο λεπτές φέτες και γεμίζεται με σαντιγί και μια στάλα μαρμελάδα φράουλας όπως τα κλασικά sponge cakes. Έτσι τα έφτιαξα κι εγώ, μόνο που αντί για sponge cake χρησιμοποίησα ένα αφράτο, σχεδόν αέρινο παντεσπάνι χωρίς βούτυρο. Φτιάξτε τα κι εσείς στην πρώτη ευκαιρία και θα ξετρελάνετε κόσμο. Φαίνονται δύσκολα, μα πίστεψέ με δεν είναι και τόσο…

Για το παντεσπάνι

  • 5 αβγά
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 125γρ. αλεύρι
  • 1 βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το icing

  • 500γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30γρ. κακάο σε σκόνη
  • 75γρ. νερό καυτό
  • 1 βανιλίνη

Για την επικάλυψη:

  • 3-4 φλιτζάνια ινδοκάρυδο τριμμένο

Για τη γέμιση:

  • 350γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί
  • Λίγη μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου μας. Το λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς.
  3. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα στρώμα όμοιου πάχους και σχήματος.
  5. Ψήνουμε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
  6. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ψησίματος και αφού ξεκολλήσουμε προσεκτικά το χαρτί που το ψήσαμε μαζί, κόβουμε και αφαιρούμε τις σκληρές άκρες γύρω γύρω και κόβουμε το υπόλοιπο σε κομμάτια διαστ. 5Χ3εκ. περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.
  7. Ετοιμάζουμε το icing ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα μπολ με μίξερ χειρός ή σύρμα. Βάζουμε σε ταψάκι το ινδοκάρυδο.
  8. Παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια από το παντεσπάνι και αφού τα βουτήξουμε με τη βοήθεια δυο πιρουνιών στο icing τα βγάζουμε και τα κυλάμε στο ινδοκάρυδο. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί ψησίματος.
  9. Βάζουμε την σαντιγί σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτή μύτη και κάνουμε στα μισά μια λεπτή στρώση. Βάζουμε από πάνω λίγη μαρμελάδα και ενώνουμε με ένα δεύτερο κομμάτι. Σερβίρουμε τα κεκάκια σε πιατέλα.

 

https://sweetly.gr/2021/01/lamingtons/

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *