Monkey bread (Ψωμί της μαϊμούς), από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ΜΕΡΙΔΕΣ 4-6
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ 1Ω 30Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 40Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 2/5

ΥΛΙΚΑ

200 ml γάλα, πλήρες

550 γρ. αλεύρι, σκληρό

85 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά, μέτρια

9 γρ. μαγιά, ξερή

50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

Ελαιόλαδο για το άλειμμα

 

Για τη γέμιση:

160 γρ. βούτυρο, λιωμένο και έξτρα για το άλειμμα της φόρμας

150 γρ. ζάχαρη, καστανή

100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

1+½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη ή γαρύφαλλο

1+½ κ.γ .τζίντζερ σε σκόνη

1+½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

 

Για το γλάσο:

100 γρ. ζάχαρη, άχνη

1 κ.σ. γάλα, πλήρες

60 γρ. βούτυρο, λιωμένο

½ κ.σ. βανίλια, εκχύλισμα

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες    878  44%
ΒΑΖΑΛίπος   46g   66%
ΒΑΖΑKορεσμένα   20,8g  100%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες   15g  30%
ΒΑΖΑYδατάνθ.   105g   40%
ΒΑΖΑΣάκχαρα   50,5g   56%
ΒΑΖΑΑλάτι   0,3g    0.00%
ΒΑΖΑΙνες     3,4g     13%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Παράλληλα σε ένα ποτήρι προσθέτουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη  και τα αφήνουμε για ένα λεπτό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά ένα ένα μέχρι να απορροφηθούν, έπειτα ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
3Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη μέσα, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
4Παίρνουμε μια φόρμα κέικ διαμέτρου 23 εκ. με τρύπα στη μέση και την αλευροβουτυρώνουμε .
5Εκτέλεση για τη γέμιση: Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και σε ένα άλλο, όλα τα υπόλοιπα υλικά.
6Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια των 30 με 35 γραμμαρίων περίπου. Περνάμε τα μπαλάκια πρώτα από το βούτυρο και ύστερα από το μείγμα με τα καρύδια, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη φόρμα, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 με 35 λεπτά.
7Μόλις το γλυκό έχει φουσκώσει, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.
8Εκτέλεση για το γλάσο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
9Σύνθεση γλυκού: Μόλις ψηθεί το γλυκό, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
10Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό και σερβίρουμε.

#tsoulotip: : Μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο αν θέλουμε ή αν δεν μας αρέσει κάποιο από το μπαχαρικά της γέμισης.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *