Fudge με cranberries, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι, από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το “The one with all the tastes”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Το fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα! Εύκολο και εθιστικό, έγινε ήδη οικογενειακό μας αγαπημένο!
Προετοιμασία: 15 mins
Μαγείρεμα: 10 mins
Συνολικός χρόνος: 25 mins
Μερίδες:  πυρέξ με διαστάσεις 20×20 εκ.

Υλικά

  • 397 γρ. ζαχαρούχο γάλα(1 συσκευασία)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 540 γρ. κουβερτούρα λευκήψιλοκομμένη
  • 1 βανιλίνη
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιούγεμάτη
  • 80 γρ. φιστίκια Αιγίνηςχοντροκομμένα στο μούλτι
  • 100 γρ. κράνμπεριςαποξηραμένα

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 20×20 εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα, φροντίζοντας να καλύψουμε τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύσμα, τα φιστίκια και τα κράνμπερις και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς για 6-8′, μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιόμορφο και λείο μίγμα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα, τα φιστίκια και τα κράνμπερις. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα στο σκεύος που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Το χτυπάμε ελαφρά πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας για να απομακρύνουμε τυχόν φυσαλίδες αέρα που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του μίγματος.
  • Αφήνουμε το fudge να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ) και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

 

 Συμβουλές:

Η ετοιμασία του συγκεκριμένου fudge είναι απλή και εύκολη.

  • Παίρνουμε το ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι.
  • Χοντροκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο.
  • Αφού λιώσουν και ομογενοποιηθούν η λευκή κουβερτούρα και το βούτυρο, αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Με γρήγορες κινήσεις αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μικρό πυρέξ.
  • Αφήνουμε το fudge να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Υπομένουμε καρτερικά να σφίξει, ούτως ώστε να μπορούμε να το κόψουμε και να το απολαύσουμε.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε

H λευκή κουβερτούρα είναι πιο ευπαθής και ευαίσθητη σε σχέση με τη μαύρη. Καίγεται εύκολα και σε περίπτωση που συμβεί αυτό, είναι δύσκολο να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Δεν τρομάζουμε όμως! Με λίγη προσοχή (και βούτυρο) η λευκή κουβερτούρα θα λιώσει όμορφα, δίνοντας ένα λείο και ρευστό αποτέλεσμα.

Φροντίζουμε να κόψουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Τη λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ελαστική σπάτουλα.
Το μίγμα θα είναι κάπως σφιχτό, αλλά θα μπορούμε να το δουλέψουμε. Καθώς λιώνει το βούτυρο, η κουβερτούρα θα κολλάει όλο και λιγότερο στον πάτο της κατσαρόλας. Εάν παρόλα αυτά δυσκολευόμαστε να δουλέψουμε το μίγμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ακόμα και να ανακατέψουμε ζωηρά.
Μόλις δούμε ότι η κουβερτούρα έχει λιώσει και έχει ενωθεί με το βούτυρο, αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Με γρήγορες κινήσεις ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και αδειάζουμε το μίγμα στο πυρέξ.

Συνοψίζοντας λοιπόν: χαμηλή θερμοκρασία, ζωηρό ανακάτεμα, γρήγορες κινήσεις από τη στιγμή που θα λιώσει το μίγμα.

Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

To fudge κόβεται σε ωραία σταθερά κομμάτια που δεν θρυμματίζονται. Επιπρόσθετα, δείχνει τόσο όμορφο όταν κόβεται σε λωρίδες και αποκαλύπτονται τα σχέδια και τα χρώματα που κρύβει μέσα του.

Παρόλο που προτιμώ πολύ περισσότερο τη μαύρη σοκολάτα από τη λευκή, νομίζω ότι αυτό το fudge με κράνμπερις είναι εξίσου εθιστικό με το αγαπημένο μας fudge με nutella. Και τώρα που το σκέφτομαι, θα το ετοιμάζω σε ετήσια βάση, μαζί με τους σοκολατένιους κουραμπιέδες και τη βασιλόπιτα με σοκολατένια γέμιση και κραμπλ.

Σκέφτομαι επίσης ότι εδώ και χρόνια έχω υποσχεθεί στον Κωστή πως θα φτιάξω πανετόνε. Εάν έχετε δοκιμασμένη συνταγή πείτε μου οκ; Αν έχει και σοκολάτα, ακόμα καλύτερα!

Σας αφήνω με αγαπημένο χριστουγεννιάτικο κλιπάκι.

Η αρχική ιδέα εδώ.
https://theonewithallthetastes.com/2020/12/cranberry-pistacchio-orange-fudge/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *