Γλυκό ψυγείου με πορτοκαλάδα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!

Γλυκό παιδικών αναμνήσεων, συναγωνιστής του επίσης αγαπημένου  “ανώνυμου” γλυκού με μπισκότα-κρέμα και ζελέ (καταπληκτική συνταγή  εδώ ) . Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται παράξενο το “γλυκό με πορτοκαλάδα” ήταν περισσότερο προσφιλές καθώς οι παλιές νοικοκυρές ήταν πιο εξοικειωμένες με το δέσιμο κρεμών με το κορν-φλάουρ ή το αλεύρι. Γι’ αυτό και το εντυπωσιακό αυτό γλυκό προσφέρονταν ως τούρτα παιδικών γενεθλίων της vintage εποχές προηγούμενων δεκαετιών μέχρι που εμφανίστηκε ευρύτερα στην αγορά το διαυγές φρουί-ζελέ με γεύσεις και εκτόπισε για λίγο το υπέροχο αυτό γλυκό.

Οι μόδες όμως ανακυκλώνονται -ευτυχώς- και επιστρέφουμε πάλι στις όμορφες, νόστιμες, οικονομικές απλές συνταγές που μεγάλωσαν γενιές και γλύκαιναν τις στιγμές μας.

Μάθετε τα μυστικά μου για το νοστιμότερο και πιο πετυχημένο γλυκού-πορτοκαλάδα διαβάζοντας μέχρι τέλους το άρθρο.

 
 
 



Υλικά για πυρέξ 27Χ18
Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ
Για τη βάση:
  • 4 μακρόστενες φέτες κέικ βανίλιας (σπιτικό ή εμπορίου)
  • σιρόπι κομπόστας ανακατεμένο με λίγο γάλα
Για την κρέμα βανίλιας:
  • 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 3 κουτ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
  • 4 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
Για την κρέμα πορτοκαλάδας:
  • 500 ml χυμός (πορτοκαλάδα) ή χυμός 3 φρούτων (πορτοκάλι-μήλο-βερίκοκο) ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
  • 3 κουτ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου βανίλια βρασμού για περισσότερη γεύση
  • 4 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • φρέσκα κεράσια για διακόσμηση
Εκτέλεση:
  • Πατάμε με τα χέρια μας τις φέτες κέικ  να λεπτύνουν και κάνουμε τη βάση μέσα στο πυρέξ, Εμποτίζουμε με λίγο γάλα ανακατεμένο με σιρόπι από κομπόστα.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας βανίλια και τα ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια θερμοκρασία έως ότου πήξει η κρέμα. Όπως είναι ζεστή την αδειάζουμε σιγά σιγά πάνω από το σιροπιασμένο κέικ. Αφήνουμε στην άκρη 20 λεπτά να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να σταθεί.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για την κρέμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Προσοχή! Το κορν φλάουρ ξανοίγει λίγο το χρώμα γι’ αυτό όσο πιο καλής ποιότητας χυμό χρησιμοποιήσουμε τόσο καλύτερο θα προκύψει στο τέλος το χρώμα στην κρέμα. Αφού γίνει και η κρέμα πορτοκαλιού τη στρώνουμε προσεχτικά πάνω από την κρύα κρέμα βανίλιας.
  • Κρατάμε το γλυκό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 20′ λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και ν’αρχίσει να στέκεται. Στερεώνουμε τα φρέσκα κεράσια και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 6 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα.
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια κι απολαμβάνουμε!
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΒΑΣΗΣ:
Αντί κέικ μπορούμε να βάλουμε μπισκότα πτι-μπερ σε 2 στρώσεις αφού πρώτα τα βουτήξουμε σε γάλα.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρυγανιές τις οποίες σιροπιάζουμε είτε με σιρόπι κομπόστας είτε με σιρόπι που φτιάχνουμε εμείς βάζοντας να βράσει σε μπρίκι 1/3 φλιτζ. τσ. ζάχαρη μαζί με 1/3 φλιτζ.τσ. νερό. Και τα σαβαγιάρ είναι μια έξυπνη λύση, απλά θα χρειαστεί να τα βουτήξετε στιγμιαία σε γάλα ή σιρόπι κομπόστας προσέχοντας να μη μουλιάσουν και λιώσουν.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΡΕΜΑΣ ΒΑΝΙΛΙΑ:
Μπορούμε εξ’ αρχής να φτιάξουμε 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Μια καλή ιδέα είναι η παρασκευή άνθους αραβοσίτου με γεύση πορτοκάλι.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΡΕΜΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ:
Η δοσολογία (500 ml) του χυμού μπορεί να προκύπτει από 1 μέρος τυποποιημένου χυμού με 1 μέρος φρέσκου χυμού πορτοκάλι ΣΟΥΡΩΜΕΝΟΥ. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε πορτοκαλάδα αναψυκτικό σε καμία μορφή του.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ:
Τα κεράσια κάνουν όμορφη αντίθεση με το πορτοκαλένιο χρώμα του χυμού ειδικά εάν πρόκειται να σερβίρουμε το γλυκό μας σε γιορτή ή γενέθλια. Εναλλακτικά στολίζουμε με ανανά, φράουλες ή άλλο φρούτο της επιλογής μας (όχι όμως κάτω από την κρέμα πορτοκαλιού διότι εάν κατεβάσουν υγρά τότε οι κρέμες θα κόψουν και δεν θα πήξουν).
Για γλυκό χωρίς ζάχαρη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρυσταλλικό γλυκαντικό σε όλα τα στάδια σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη.
Καλή σας απόλαυση!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/06/blog-post_5.html


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *