Μελομακάρονα γεμιστά με δαμάσκηνα – Greek honey cookies with prune filling – Melomakarona by Akis and akispetretzikis.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
      • Χρόνος Εκτέλεσης: 30′

       

      • Χρόνος Ψησίματος: 25′
        80 Μερίδες

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 στικ κανέλα
  • 3 γαρίφαλα, ολόκληρα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 150 γρ. μέλι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 200 γρ. δαμάσκηνα
  • 2 κ.σ. κονιάκ

1ο μείγμα

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

2ο μείγμα

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • καρύδια
  • Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, σε μια κατσαρόλα να βράσουν.
  • Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα μας από τον φούρνο.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε τα καρύδια,τα φιστίκια και τα δαμάσκηνα τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Το αφήνουμε στην άκρη.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα), ίσα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Περισσότερο ανακάτεμα θα κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα).
  • Παίρνουμε ένα ζυμαράκι των 30εκ. Το απλώνουμε στο χέρι μας βάζουμε 1 κ.γ. από την γέμιση μέσα, κλείνουμε και το πλάθουμε σε oval σχήμα.
  • Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
  • Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

Διατροφικός
πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα

189
Θερμίδες (kcal)
9 %

Θερμίδες

Δείχνει πόση ενέργεια αποδίδουν τα τρόφιμα στον οργανισμό και η ημερήσια πρόσληψη εξαρτάται κυρίως από το βάρος, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Υπολογίζεται στις 2000 kcal ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα άνθρωπο.

8.9
Λιπαρά (γρ.)
13 %
1.6
Κορ.Λίπη (γρ.)
8 %
25.0
Υδατ/κες (γρ.)
10 %
14.0
Σάκχαρα (γρ.)
16 %
2.1
Πρωτεΐνη (γρ.)
4 %
0.9
Φυτικές Ίνες (γρ.)
4 %
0.04
Αλάτι
(γρ.)
1 %

*Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

*Για τον υπολογισμό των στοιχείων του πίνακα χρησιμοποιείται λογισμικό Nutritics logo

 

 

 

    • Greek honey cookies with prune filling – Melomakarona

      Ηands on 30′

Cook Time  25′

  • 80 Portion(s)
  • Difficulty 1
  • Ingredients

    For the syrup

    • 500 g water
    • 800 g granulated sugar
    • 3 stick(s) cinnamon
    • 3 cloves, whole
    • 1 orange, cut in half
    • 150 g honey

    For the filling

    • 100 g walnuts
    • 100 g pistachios
    • 200 g prunes
    • 2 tablespoon(s) brandy

    1st mixture

    • 400 g orange juice
    • 400 g seed oil
    • 180 g olive oil
    • 50 g icing sugar
    • 1/2 teaspoon(s) cloves
    • 2-3 teaspoon(s) cinnamon
    • 1/4 teaspoon(s) nutmeg
    • 1 teaspoon(s) baking soda
    • orange zest, of 2 oranges

    2nd mixture

    • 1 kilo all-purpose flour
    • 200 g semolina, fine

    To serve

    • honey
    • walnuts

Method

For the syrup

  • In a pot, add all of the ingredients for the syrup, apart from the honey and bring to a boil.
  • Keep in mind that you want to prepare the syrup 3-4 hours before you begin making the honey cookies so that the syrup has enough time to completely cool by the time the cookies come out of the oven.
  • As soon as the syrup begins to boil, remove from heat and add the honey. Mix and allow the syrup to cool completely.

For the filling

  • Finely chop the walnuts, pistachio nuts and prunes.
  • Transfer to a bowl, add the cognac and mix with a spoon.
  • Set aside until needed.

For the honey cookies

  • Preheat the oven to 190* C (374* F) fan.
  • In a large bowl, add all of the ingredients for the 1st mixture and whisk thoroughly.
  • In a separate bowl, combine all of the ingredients for the 2nd mixture.
  • Add the wet ingredients to the bowl with the dry ingredients. Mix very gently with your hands and for a very short time (at the most for 10 seconds), just to combine all of the ingredients. If you mix too long the mixture will split.
  • Shape the mixture into cookies sized 3-4 cm in diameter. Each cookie should be 30 g.
  • Pick up 30 g of cookie dough, spread it in your hand, add 1 teaspoon of the filling, close the dough around the filling and create an oval shape.
  • Transfer to a baking pan lined with parchment paper.
  • Bake for about 20-25 minutes, until golden and crunchy.
  • When ready, remove from oven and immediately add the honey cookies to the cool syrup and allow them to soak for 10-15 minutes.
  • Drain the cookies, drizzle with honey and sprinkle with walnuts.

 

Nutritional
Chart

Nutrition information per portion

189
Calories (kcal)
9 %
8.9
Total Fat (g)
13 %
1.6
Saturated Fat (g)
8 %
25.0
Total Carbs (g)
10 %
14.0
Sugars (g)
16 %
2.1
Protein (g)
4 %

Protein

It is necessary for the muscle growth and helps the cells to function well. You can find it in meat, fish, dairy, eggs, pulses, nuts and seeds.

0.9
Fibre (g)
4 %
0.04
Sodium (g)
1 %

*Based on an adult’s daily reference intake of 2000 kcal.

*To calculate nutritional table data, we use software by Nutritics logo

https://akispetretzikis.com/en/categories/glyka/melomakarona-gemista-me-damaskhna


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *