Ισλί, από την αγαπημένη Ελευθερία Μπούτζα και το “Μαγειρεύοντας με την L”!







Ένα είδος μελομακάρονου, γεμιστό με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστό και μελωμένο …
Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα μελομακάρονα, όμως τα ισλί είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των Μικρασιατών για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η Κατίνα και η αδερφή της Σπυριδούλα εντυπωσιάστηκαν οταν τα πρωτοδοκίμασαν στη θεία τους Αννα η οποία τα κεντούσε με το ειδικό τσιμπιδάκι με μεγάλη υπομονή και ηταν μικρά έργα τέχνης .Εμαθαν τη συνταγή την εμπλούτησαν και μαζί κάθε χρόνο έφτιαχναν τα ισλί και κέρναγαν συγγενείς και φίλους.
Και μπορεί η Κατίνα μαζί με τη Σπυριδούλα να φτιάχνουν πια αλλού τα ισλί τους και να μυρίζουν τα ουράνια κανέλα ,άφησαν τα μυστικά της συνταγής και έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να τα γευόμαστε οι επόμενες γενιές.
Τα Ισλί της Κατίνας 

1 1/2 κ αλεύρι σκληρό
2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 βιτάμ
1 φλ τσ ζάχαρη
1 φλ τσ χυμό απο πορτοκάλι
1/2 φλ τσ κονιάκ
1/2 φλ τσ αλυσίβα
1 κσ σόδα
3 κγ μπέικιν
ξύσμα απο λεμόνι….πορτοκάλι….μανταρίνι
κανέλλα
γαρύφαλλο
Γέμιση
300 γρ καρύδι χοντροκομμένο
1/2 φλ ζάχαρη
κανέλλα
γαρύφαλλο
Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη
400 γρ μέλι
1 κανέλλα ξύλο
3 φλ τσ νερό
χυμό απο ενα λεμόνι
Χτυπάμε το λάδι , το βιταμ (που το εχουμε αφησει σε θερμοκρασια δωματιου)με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού,του μανταρινιου ,του λεμονιου ,το μπέικιν και τη σοδα . Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη που ξεκολάει απο τον γάντζο του μίξερ (ή απο τα χέρια μας αν παρασκευάσουμε την ζύμη χωρίς μίξερ). Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, τη πλάθουμε και κάνουμε μία τρυπούλα στη μέση. Γεμίζουμε με το μείγμα των καρυδιών και ξαναπλάθουμε δίνοντας το σχημα του μελομακαρονου. Τα κενταμε με το ειδικο τσιμπιδακι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε 3 φλιτζάνια νερό με το μέλι, τη ζάχαρη, το χυμο απο ενα λεμονι και το ξύλο της κανέλας για 7-8 λεπτά. Ρίχνουμε τα χλιαρά ισλί στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε λίγα λεπτά για να σιροπιαστούν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με τη σειρά στη πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
καλή επιτυχία 


Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.











Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Ισλί: τα «μελομακάρονα» της Μικράς Ασίας, από την Τατιάνα Οικονομίδου και το olivemagazine.gr!
Ισλί, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!
"Iσλι" από το sidagi.gr!!
Ισλί , από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!
Υπέροχο νηστίσιμο πολίτικο γλυκό, Ισλί. από την Αρετή Βαρδάκα και το "Bon appetit" !
Ποντιακά ισλί, συνταγή της γιαγιάς , και σε νηστίσιμη εκδοχή(VIDEO), από την οικογένεια Καρελάνη και...
Αφήστε μια απάντηση