Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα, από την Ντίνα Νικολάου!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μελομακάρονα παραδοσιακά μεν, αλλά με τη γλύκα της σοκολάτας και του καρυδιού. 

Χρόνος Προετοιμασίας:

30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
20΄
Υλικά:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • για 50-60 μελομακάρονα
  • 2 φλυτζάνια ηλιέλαιο
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
  • 1/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 1 φλυτζάνι μέλι
  • ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Για το πασπάλισμα
  • 200 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω το ηλιέλαιο με την ζάχαρη. Προσθέτω την σόδα που την διαλύω στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνω το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά – σιγά προσθέτω και το αλεύρι ανακατεύοντας (όχι ζυμώνοντας) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Ανάβω το φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνω χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα του φούρνου.
Κόβω μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάω να απλώσουν. Βάζω στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνω καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα.
Ψήνω τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω με τη ζύμη.
Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα στρώνω πάλι στη λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος).
Ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και τα βράζω για 5 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει).
Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνω ζεστό το σιρόπι και κουνάω το ταψί πέρα – δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνω τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά για να «ποτίσουν» και από την άλλη. Τα αφήνω για 10 λεπτά ακόμα.
Στήνω τα μελομακάρονα στο δίσκο και στολίζω με τριμμένο καρύδι.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *