Μελομακάρονα με βούτυρο, από τον Στέλιο Παρλιάρο!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Όλοι ανυπομονούν να δοκιμάσουν τις αγαπημένες τους χριστουγεννιάτικες μπουκίτσες. Αυτά τα μελομακάρονα με βούτυρο θα κερδίσουν τις εντυπώσεις!

 

  • 300 γρ. βούτυρο Lurpak, κλαριφιέ
  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ. γ. κανέλα
  • ½ κ. γ. γαρίφαλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι
  • καρύδια, χοντροκομμένα
  • μέλι για το μέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Την τοποθετούμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Για να φτιάξουμε το βούτυρο κλαριφιέ, τεμαχίζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το λιώνουμε σε μπεν μαρί, χωρίς να ανακατεύουμε, ή στα μικροκύματα. Αφήνουμε λίγη ώρα για να διαχωριστεί το βούτυρο από το γάλα. Μαζεύουμε το βούτυρο που ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το βούτυρο λιωμένο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι, από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για 30-40 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα για να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένα καρύδια. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

TIP: Το σωστό σιρόπιασμα

Όταν σιροπιάζουμε, το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο. Όσο συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντάς το στην κατάψυξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε εναλλάξ.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

https://www.steliosparliaros.gr/suntages/giortina/xristougenniatika/melomakarona-me-voutyro/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *