Ροξάκια νηστίσιμα, από την αγαπημένη μας Μπέττυ και το “Taste of Life by Betty”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Για να είμαστε ειλικρινείς τα ροξάκια τα θυμόμαστε και τα φτιάχνουμε μόνο μια φορά το χρόνο , στις γιορτές των Χριστουγέννων κι αυτό το θεωρώ άδικο γιατί είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό κέρασμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το φτιάχνουμε και να το απολαμβάνουμε πολύ πιο συχνά. Φέτος δοκίμασα αυτά τα νηστίσιμα ροξάκια κι ενθουσιάστηκα…ίσως από εδώ και στο εξής να τα φτιάχνω κι εγώ πιο συχνά γιατί πραγματικά το αξίζουν. Είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και αρωματικά.

roxakia nhstisima1

Υλικά:

100 γρ. νερό

1 φακελάκι μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

100 γρ. χυμό πορτοκάλι

140 γρ. ηλιέλαιο

1 κ.σ. κανέλα

2 βανίλιες

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

470 γρ. αλεύρι

1 1/2 κ.σ. κακάο

Για το σιρόπι:

600 γρ. νερό

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

350 γρ. μέλι

350 γρ. ζάχαρη

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 στικ κανέλας

Χυμό από μισό λεμόνι

1 χούφτα καρύδια για το σερβίρισμα

mpaklavas3roxakia nhstisima5psomi kalampokaleyro4roxakia nhstisima10roxakia nhstisima11roxakia7roxakia nhstisima16roxakia nhstisima17roxakia nhstisima18roxakia nhstisima19roxakia nhstisima20roxakia nhstisima22roxakia nhstisima23roxakia nhstisima24

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 7 λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει κι ετοιμάζουμε τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 100 γρ. χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά κι ανακατεύουμε. Περιμένουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κακάο. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη, μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Την τοποθετούμε τότε σε μπωλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για μία περίπου ώρα. Χωρίζουμε τότε το 1/3 της ζύμης κι εκεί προσθέτουμε το κακάο. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια καφέ ζύμη. Απλώνουμε τότε  πάνω στην επιφάνεια εργασίας τη λευκή ζύμη σε φύλλο 45×25 ενώ την καφέ ζύμη την πλάθουμε σε κορδόνι μήκους 45 εκ. Τοποθετούμε τότε το κορδόνι αυτό πάνω στη λευκή ζύμη και τυλίγουμε. Κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1,5 εκ. (Βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια) και τα αραδιάζουμε με απόσταση μεταξύ τους σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου , σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγουν από το φούρνο, έτσι όπως είναι καυτά τα περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι καιπεριμένουμε να τραβληξουν καλά. Τα γυρίζουμε λίγο κι από την άλλη πλευρά κι όταν βεβαιωθούμε πως έχουν σιροπιαστεί καλά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

 

https://tasteoflife.com.gr/index.php/en/synrages-me-zaxari/paradosiaka-glyka/1978-roxakia-nhstisima-vigan?fb

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *