Bασικά γλυκά όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπακλαβάδες δε λείπουν ποτέ αυτήν την περίοδο. Για την ημέρα των Χριστουγέννων εκτός από το γιορτινό φαγητό που κάνουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι παραδοσιακά κάνουμε γιορτινό ψωμί, το χριστόψωμο. Το ψωμάκι αυτό που σύμφωνα με την παράδοσή έχει ένα σταυρό από ζύμη στη μέση και άσπαστα καρύδια που δείχνουν την αφθονία, το κόβεις μόνο με το χέρι, γιατί όπως έχει  επικρατήσει, το μαχαίρι πληγώνει το ψωμί.

Είναι εύκολογρήγορο και προπαντώς γιορτινό, έτσι όπως αξίζει να είναι κάθε τι πάνω στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι Mix B – Mix Pane
  • 125 γρ. αλεύρι Mix it Farina
  • 10 γρ. ξερή μαγιά (1 φακελάκι)
  • 2 κ.σ. χλιαρό νερό (~30ml)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 300 ml χλιαρό νερό (που έχουμε βράσει το γλυκάνισο μέσα)
  • 2 κ.γλ. γλυκάνισο ή 3-4 αστέρια γλυκάνισου
  • 50 γρ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (~50ml)
  • ½ κ.γλ. αλάτι

Για τη διακόσμηση:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 5 άσπαστα καρύδια
  • 30-35 γαρύφαλλα καρφάκια
  • 1 κρόκο αυγού