Εκμέκ με τσουρέκι πασχαλινό και καραμελωμένα αμύγδαλα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Είναι σπάνιο το φαινόμενο, αλλά καμιά φορά μπορεί να συμβεί κι αυτό! Να μείνει άθικτο ένα ολόκληρο τσουρέκι και να ξεραθεί γιατί ξεχάστηκε με κάποιο αδιανόητο τρόπο. Τι κάνεις σε αυτή τη σπάνια περίπτωση; Ένα απίθανο εκμέκ με βάση από σιροπιασμένο τσουρέκι, σκεπασμένο με αφράτη κι αρωματική κρέμα, πασπαλισμένη με καραμελωμένα αμύγδαλα!

Υλικά για ένα ταψάκι διαστ. 25Χ35εκ.

Για τη βάση του γλυκού

  • 1 τσουρέκι (μπαγιάτικο)

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 150γρ. ζάχαρη

  • 2 κουτ. σούπας νερό

  • 100γρ. αμύγδαλα

Για το σιρόπι

  • 300γρ. νερό

  • 300γρ. ζάχαρη

  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • Τη φλούδα από το μισό λεμόνι

  • ½ ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα  

  • 1 λίτρο γάλα κατσικίσιο

  • 4 αβγά

  • 100γρ. κορν φλάουρ

  • 3-4 κομματάκια μαστίχα Χίου κοπανισμένη σε σκόνη

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 25γρ. βούτυρο αγελαδινό

  • 500γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Πλένουμε καλά το λεμόνι κι αφού πάρουμε το χυμό του αφαιρούμε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι την επιδερμίδα της φλούδας του. Τη ρίχνουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Στην αρχή ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα τη βανιλίνη, μεταφέρουμε το σιρόπι σε μπολ κι αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

  2. Καραμελώνουμε τα αμύγδαλα: Απλώνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και τη βρέχουμε με το νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, κουνώντας κυκλικά το τηγάνι να βραχεί όλη αρχικά και στη συνέχεια να υγροποιηθεί πάνω σε χαμηλή φωτιά και να πάρει το πιο ανοιχτό χρώμα της καραμέλας. Προσθέτουμε τότε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα να ενσωματωθούν και να ψηθούν ελαφρά. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω σε χαρτί κουζίνας κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  3. Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους όσο ένα δάχτυλα και στρώνουμε με αυτές τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους ή ταψιού. Καλύπτουμε τα κενά με μικρά κομματάκια τσουρεκιού και πολύ προσεκτικά περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να το πιει όλο.

  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με το ξύσμα του λεμονιού, την κοπανισμένη μαστίχα και μια δυο κουταλιές από τη ζάχαρη.

  5. Χτυπάμε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη δεύτερη βανιλίνη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα άσπρο αφράτο μείγμα.

  6. Μόλις πάρει βράση το γάλα της κατσαρόλας το ρίχνουμε στο μπολ με τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύουμε και επιστρέφουμε το τελικό μίγμα στην κατσαρόλα.

  7. Ανακατεύουμε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ, σκεπάζουμε με σελοφάν να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει.

  8. Αφρατεύουμε την κρέμα χτυπώντας τη με μίξερ χειρός και ενσωματώνουμε τα 200γρ. από την σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις μιας σπάτουλας. Στρώνουμε την αφράτη κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι, ισιώνουμε και από πάνω στρώνουμε και την υπόλοιπη σαντιγί.

  9. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα με μαχαίρι του σεφ πάνω σε ξύλινη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

 

https://sweetly.gr/2020/04/ekmek-me-tsoureki-pashalino-kai-karamelomena-amygdala/?fb

 

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *