Σταφιδόπιτα χωριάτικη νηστίσιμη, από την αγαπημένη Ελευθερία Μπούτζα και το “Μαγειρεύοντας με την L”!
Η νηστίσιμη χωριάτικη σταφιδόπιτα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό γλυκό, χωρίς περιττά λιπαρά. Η γεύση της είναι ασυναγώνιστη, θα καλύψει την ανάγκη σας για γλυκό με έναν εύκολο και χορταστικό τρόπο, ενώ η γεύση της θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. ίσως και λίγο παραπάνω, να μας γίνει μια μαλακή ζύμη
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. νερό
1 φλ.τσ. σταφίδες ανάμεικτες
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 φλ.τσ. προζύμι (η 1 φακελάκι ξηρή μαγιά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το προζύμι
25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., και 25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για κάθε μέρα παρασκευής
25 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, και 25 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για κάθε μέρα παρασκευής
50 γρ. νερό, εμφιαλωμένο και 50 γρ. νερό για κάθε μέρα παρασκευής
Σε ένα βάζο βάζουμε το νερό, τα αλεύρια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα μια πάστα. Κλείνουμε το βαζάκι με καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να αρχίσει να ενεργοποιείται.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Την δεύτερη μέρα προσθέτουμε στο ίδιο βαζάκι ξανά 50 γρ. νερό, 50 γρ. από τα αλεύρια, ανακατεύουμε και κλείνουμε το βαζάκι. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για επιπλέον 24 ώρες. Σε αυτό το σημείο θα έχουμε 200 γρ. προζύμι.
Την τρίτη μέρα αφαιρούμε 100 γρ. από το προζύμι μας. Προσθέτουμε στο βάζο επιπλέον 50 γρ. νερό και 50 γρ. από τα αλεύρια, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία συνολικά για 7-10 μέρες. Θέλουμε πάντα να έχουμε 200 γρ. προζύμι, να αφαιρούμε 100 γρ. και να ταΐζουμε με 100 γρ. επιπλέον.
Αν δεν το χρειαστούμε το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Όταν το χρειαστούμε ακολουθούμε την ίδια διαδικασία «ταΐσματος» και περιμένουμε 3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Στη συνέχεια, το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το ψωμί.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, με το χέρι ή με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και τις σταφίδες.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο μεγάλο ταψί (του φούρνου)
Ψήνουμε τη σταφιδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Καλή επιτυχία!
Αφήστε μια απάντηση