Σταφιδόψωμα από την Ντίνα Νικολάου!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τα σταφιδόψωμα να φουσκώσουν σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, το ένα κολλητά στο άλλο, και να τα ψήσουμε εκεί. Καθώς φουσκώνουν στο ψήσιμο θα κολλήσουν και έτσι θα σχηματιστεί μια μεγάλη κουλούρα σταφιδόψωμου.

Χρόνος Προετοιμασίας:

20΄
Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 50΄ – 60΄
Χρόνος Αναμονής:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

1 ώρα + 30΄
  • Για 12 σταφιδόψωμα
  • Για τη ζύμη
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 ml ζεστό γάλα
  • Για τη γέμιση
  • 8 κουτ. σούπας σταφίδες, κατά προτίμηση μαύρες
  • 4 κουτ. σούπας χονδροκοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • Για την επιφάνεια
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
  • Εκτέλεση

Γέμιση: Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνω στην άκρη.

Ζύμη: Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνω τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύω. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το ζεστό γάλα. Ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ»), μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Ζυμώνω για 10 λεπτά (ή 5 – 6 λεπτά με το μίξερ) μέχρι να φτιάξω ένα ελαστικό και λείο ζυμάρι. Το βάζω σε ένα μπολ, σκεπάζω με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Στη συνέχεια πλάθω τη ζύμη σε ρολό με πάχος περίπου όσο μια γαλλική μπαγκέτα και την κόβω σε 12 ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε μικρούς δίσκους με διάμετρο περίπου 10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω από 1 κουτ. σούπας γέμιση και κλείνω κάθε δίσκο, ανεβάζοντας προς τα πάνω τις άκρες του ώστε να φτιάξω ένα πουγκί.
Βάζω τα «πουγκιά» σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζω με μια κουβερτούλα και αφήνω το ταψί σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι τα «πουγκιά» να φουσκώσουν.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
Ξεσκεπάζω το ταψί και το βάζω στο φούρνο. Ψήνω τα σταφιδόψωμα για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *