Γκοφρέτες και σταφιδοψωμάκια για το σχολείο, από την Ντίνα Νικολάου!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Χρόνος προετοιμασίας:30′
Χρόνος μαγειρέματος:60′
Έτοιμο σε:1:30′
Χρόνος αναμονής:2 ώρες

Υλικά

Για τις γκοφρέτες

    • 400γρ. κορνφλέικς, κατά προτίμηση βιολογικά
    • 250γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
    • 150γρ. βούτυρο αγελαδινό, κατά προτίμηση βιολογικό
    • 150γρ. ζάχαρη άχνη
    • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
    • 100γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα

Για τα σταφιδοψωμάκια

    • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 125γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
    • 1 φακελάκι (8γρ.) μαγιά ξηρή
    • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
    • 300ml ζεστό γάλα

Για τη γέμιση των σταφιδόψωμων

    • 8 κουτ. σούπας σταφίδες, κατά προτίμηση μαύρες
    • 4 κουτ. σούπας καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
    • 1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
    • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
    • 2 κουτ. σούπας μέλι

Για την επιφάνεια των σταφιδόψωμων

  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
Για τις γκοφρέτες: Βάζετε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα μπεν μαρί. Ζεσταίνετε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να φτιάξετε ένα μίγμα λείο και βελούδινο. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το μίγμα κατά μέρος να γίνει χλιαρό.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα κορνφλέικς και αδειάζετε εκεί το μίγμα της σοκολάτας. Προσθέτετε την κανέλα και τα φουντούκια και ανακατεύετε προσεκτικά ώστε να καλυφθούν καλά τα κορνφλέικς χωρίς να σπάσουν. Αφήνετε το μίγμα για 10 λεπτά.

Στρώνετε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί που να χωράει στο ψυγείο σας με λαδόκολλα. Πλάθετε φορώντας γάντια μακρόστενες γκοφρέτες, σαν αυτές του εμπορίου και τις απλώνετε στη λαμαρίνα. Υπολογίστε ότι θα βγουν περίπου 20 κομμάτια. Παγώνετε τις γκοφρέτες για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν. Τυλίγετε την κάθε μπάρα σε διάφανη μεμβράνη για να παραμείνουν φρέσκες.

Για τα σταφιδοψωμάκια: Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνετε τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύετε. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί το ζεστό γάλα. Ανακατεύετε τα υλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ»), μέχρι να γίνουν ενιαίο μίγμα. Ζυμώνετε για 10 λεπτά (ή 5-6 λεπτά με το μίξερ) μέχρι να φτιάξετε ένα ελαστικό και λείο ζυμάρι. Το βάζετε σε ένα μπολ, σκεπάζετε με μια κουβερτούλα και το αφήνετε σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Πλάθετε τη ζύμη σε ρολό με πάχος περίπου όσο μια γαλλική μπαγκέτα και την κόβετε σε 12 ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε μικρούς δίσκους με διάμετρο 10εκ. περίπου. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζετε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνετε κάθε δίσκο, ανεβάζοντας προς τα πάνω τις άκρες του ώστε να φτιάξετε ένα πουγκί.

Βάζετε τα «πουγκιά» σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζετε με μια κουβερτούλα και αφήνετε το ταψί σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι τα πουγκιά να φουσκώσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ξεσκεπάζετε το ταψί, αλείφετε τα ψωμάκια με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ψήνετε τα σταφιδόψωμα για 50-60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

https://tinyurl.com/y2vfqw5p
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *