Αγαπημένοι μου φίλοι, μετά από κάτι περισσότερο από δυο βδομάδες απουσίας, βρίσκομαι ξανά στο γραφείο μου, μπροστά από τον υπολογιστή μου και σας γράφω. Στο διάστημα αυτό είχα προγραμματίσει να επισκεφτώ το Λονδίνο και μερικές πόλεις της Πορτογαλίας, να περπατήσω, να ξεναγηθώ, να διασκεδάσω και φυσικά να δοκιμάσω vegan λιχουδιές σε όλα τα μέρη που βρέθηκα. Όπως συνηθίζω όταν ταξιδεύω, τράβηξα πολλές, πολλές φωτογραφίες και κράτησα με επιμέλεια σημειώσεις για να μοιραστώ μαζί σας τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες. Ήδη σας έγραψα για την επίσκεψη μου στο φεστιβάλ VeggieWorld του Λονδίνου και στις επόμενες αναρτήσεις θα σας μιλήσω για την Πορτογαλία, για το κρασί, τον ήλιο και τη θάλασσα. Επειδή όμως η ταξινόμηση και η διαλογή των φωτογραφιών θα μου πάρει λίγο χρόνο, σήμερα είπα να γράψω για μια συνταγή που πεθύμησα και που έφτιαξα με το που επέστρεψα στο σπίτι. Αυτή δεν είναι άλλη από την συνταγή για τα παραδοσιακά μας σταφιδόψωμα, που τα ζυμώνω με αλεύρι ολικής, πετιμέζι *** και αρωματικά και παρότι δεν περιέχουν ζάχαρη είναι γλυκά και μοσχομυριστά.
Σαν παιδί είχα την τύχη να περνάω πολλές ώρες μαζί με τον παππού και την γιαγιά μου στον φούρνο που διατηρούσαν και να παρακολουθώ πώς έφτιαχναν ψωμί, κουλούρια, σταφιδόψωμα, παξιμάδια και κουλουράκια. Εκείνη την εποχή οι φούρνοι δεν είχαν την μεγάλη ποικιλία προϊόντων που έχουν σήμερα, όμως δεν θα ξεχάσω ποτέ την γεύση που είχε εκείνο το ζυμωτό ψωμί, τα αυθεντικά κουλούρια και κυρίως το σταφιδόψωμα, η προσωπική μου αδυναμία, που μοσχοβολούσαν κανέλα και γαρίφαλο και ήταν γεμισμένα με μπόλικες ντόπιες ξανθές σταφίδες και που στις μέρες μας δύσκολα τα βρίσκουμε πια.
Κάποτε ο φούρνος έκλεισε, καθώς η γιαγιά μου αρρώστησε και ο παππούς μου είχε περάσει πια τα ογδόντα, όμως οι πολλές ώρες που περνούσα μαζί τους λίγο ή πολύ έχουν παίξει ρόλο στη διαμόρφωση συνηθειών και προτιμήσεων του παρόντος. Όταν ήμουν φοιτήτρια θυμάμαι σχεδόν κάθε πρωί έμπαινα σε έναν μικρό φούρνο στη γειτονιά μου πριν πάω στο πανεπιστήμιο, για να απολαύσω στιγμιαία την ζεστασιά του χώρου, να ανασάνω τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού και να αγοράσω ένα κουλούρι ή, συνηθέστερα, ένα σταφιδόψωμο – το πρωινό σε όλα τα φοιτητικά μου χρόνια. Ακόμα σήμερα δυσκολεύομαι να περάσω έξω από κάποιο συνοικιακό φούρνο και να μην μπω μέσα για να δοκιμάσω το ζυμωτό τους ψωμί και τα σταφιδόψωμα. Ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση όμως παίρνω όταν το σπίτι μας μοσχομυρίσει φρεσκοψημένο ψωμί, όταν φτιάχνω μια νόστιμη συνταγή ή όταν ανακαλύψω ένα κρυμμένο μυστικό που δεν είχα κατασκοπεύσει με αρκετή επιμέλεια στον φούρνο του παππού ή δεν το θυμάμαι.
Ευτυχώς ο παππούς μου ζει ακόμα, είναι ο τελευταίος που μας έχει απομείνει, κοντεύει τα εκατό και είμαι πολύ περήφανη που μοιραστήκαμε μαζί μερικές ώρες ασχολούμενοι με το φούρνισμα και τα ζυμώματα. Πλέον τον βλέπω όποτε πηγαίνω στα μέρη μου στην Κρήτη, στο σπίτι του και όχι στο φούρνο. Τώρα πια δεν τον παρακολουθώ να ζυμώνει (συχνά με παρακολουθεί αυτός) αλλά έχουμε μια άλλη, δική μας τελετουργία. Όποτε πάω να τον επισκεφτώ, είτε πηγαίνουμε στο καφενείο ή φτιάχνουμε ένα γρήγορο μεζέ στο σπίτι και βάζουμε από ένα ποτηράκι ρακί ή -αν είναι χειμώνας- δυνατό κονιάκ, λέγοντας ιστορίες και συζητώντας ξανά και ξανά, για τις δυσκολίες που έχει το εφτάζυμο, τα μυστικά για το καλό κρίθινο παξιμάδι και τα αφράτα ή τραγανά κουλούρια.
Ένας από τους λόγους που μου αρέσει να ζυμώνω είναι για να διατηρώ ζωντανές όλες αυτές τις αναμνήσεις και τις εικόνες που τις ξαναζώ όταν φουσκώνουν σιγά σιγά σαν το ζυμάρι και τις ξαναβλέπω τεράστιες και ζωντανές, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που όλα του φαίνονται μεγάλα και δύσκολα, μα όχι ακατόρθωτα. Και μπορεί όλοι εσείς να μην μεγαλώσατε σε έναν φούρνο και να μην βιώσετε τα ίδια συναισθήματα με εμένα όταν επιχειρήσετε να φτιάξετε τα σταφιδόψωμα που σας προτείνω, σίγουρα όμως θα τα απολαύσετε, αρωματίζοντας τις δικές σας στιγμές με κανέλα και γαρίφαλο και φτιάχνοντας νέες γευστικές μνήμες για εσάς και τους γύρω σας.
Υλικά
1 1/4 φλιτζ. (300 ml) χλιαρό νερό
1 κ.γ. κοφτό μαγιά ξερή
1/2 φλιτζ. (120 ml) πετιμέζι ***
4 φλιτζ. (600 γρ.) αλεύρι σταρένιο ολικής από μαλακό στάρι (ή για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
Αφήστε μια απάντηση