Ο μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης είναι πολύ ξεχωριστός και ιδιαίτερα νόστιμος. Δε χρειάζεται επιπλέον αρωματικά, αρκεί μόνο ο φρεσκοτριμμένος ξηρός καρπός και το καλής ποιότητας βούτυρο που θα δώσουν όλο το άρωμα τους στο γλυκό.

Αρχικά θα βάλεις σε μια κατσαρόλα 2 κούπες νερό2 κούπες ζάχαρη και 1 φλούδα λεμονιού σε δυνατή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, το χαμηλώνεις στο μισό της θερμοκρασίας και σιγοβράζεις για 5 λεπτά. Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει και ξεκινάς να φτιάχνεις το γλυκό.

 

 

Για ένα ταψί 20Χ30 εκ. θα χρειαστείς 20 φύλλα Βηρυτού300-350 γρ. βούτυρο λιωμένο, 75 ml ηλιέλαιο και 300 γρ. φιστίκια Αιγίνης ωμά τριμμένα στον πολυκόφτη.

Θα κόψεις τα φύλλα στη μέση και στο μέγεθος που έχει το ταψάκι σου για να χωράνε ακριβώς μέσα. Τώρα θα έχεις 40 φύλλα για το γλυκό σου. Ανακατεύεις το βούτυρο με το ηλιέλαιο και βουτυρώνεις το ταψί, στρώνεις τα 15 φύλλα, βουτυρωμένα όλα ένα ένα και απλώνεις τη μισή ποσότητα από το τριμμένο φιστίκι, συνεχίζεις με άλλα 5 φύλλα βουτυρωμένα κι αυτά και απλώνεις το υπόλοιπο φιστίκι. Καλύπτεις με τα υπόλοιπα φύλλα, καλά βουτυρωμένα κι αυτά και κόβεις μ’ ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι το γλυκό σε κομμάτια 5Χ5 εκ. μέχρι κάτω κάτω.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.

Αμέσως μόλις βγει από το φούρνο το σιροπιάζεις με το κρύο σιρόπι και αφήνεις το γλυκό να απορροφήσει καλά το σιρόπι για 12 ώρες τουλάχιστον. Πασπαλίζεις λίγο τριμμένο φιστίκι σε κάθε κομμάτι και είναι έτοιμος για κέρασμα!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν’ ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!