Φριτούρες Ζακύνθου, από την Ντίνα Νικολάου!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η Ζάκυνθος χαρακτηρίζεται από τις απλές αλλά πεντανόστιμες συνταγές της με λίγα υλικά που κυρίως παράγει. Οι μικρές φριτούρες είναι παραδοσιακό γλυκάκι που προσφέρεται στα τοπικά πανηγύρια και κυρίως στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου. Η ιστορία του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά φαντάζομαι ότι τα ελάχιστα υλικά του (σιμιγδάλι, ζάχαρη) το έκαναν διάσημο αφού γίνεται πολύ γρήγορα και είναι γευστικότατο. Μοιάζει με χαλβά αλλά το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο το κάνει τραγανό εξωτερικά ενώ το εσωτερικό του παραμένει μαλακό και ζουμερό. Η ζάχαρη που πασπαλίζεται εξωτερικά είναι η μόνη γλυκαντική ουσία και γι’ αυτό δεν είναι πολύ γλυκερό. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο, νηστίσιμο γλυκάκι που θα το αγαπήσουν πολύ και τα παιδιά.

 : 23-25
 : 10 min
 : 4 min
 : 4 hr

ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
  • Πετιμέζι
  • Μέλι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • ΒΗΜΑ 1Βάζω το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι και το αλάτι. Μεταφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά και αρχίζω να ανακατεύω μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το νερό και να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος πολτός (όπως ο χαλβάς).
  • ΒΗΜΑ 2Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τον πολτό σε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκ. Με μια σπάτουλα ισιώνω τον πολτό να είναι παντού ισόπαχος και σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω το μείγμα για 4 ώρες να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
  • ΒΗΜΑ 3Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Κόβω το μείγμα του χαλβά σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και τα τηγανίζω λίγα λίγα μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
  • ΒΗΜΑ 4Σε ένα μπολ ανακατεύω ζάχαρη κρυσταλλική με κανέλα. Βγάζω τα κομμάτια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνω απευθείας στη ζάχαρη. Τα γυρίζω για να κολλήσει η ζάχαρη και η κανέλα και αν θέλω, σερβίρω τις φριτούρες με πετιμέζι ή μέλι.

 

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

https://dinanikolaou.gr/fritoures-zakynthou/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *