Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα, από τον Γιώργο Τσούλη!

To αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό μας “αλλιώς”.

ΜΕΡΙΔΕΣ8-10
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ30Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ1Ω 15Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ2/5

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα φύλλα:

200 γρ. βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Φουντούκια, θρυμματισμένα για το σερβίρισμα

 

Για την κρέμα:

1.200 ml γάλα, πλήρες

300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

50 γρ. βούτυρο, παγωμένο

20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

αυγά, μέτρια

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για το σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

400 ml νερό

1 ξυλάκι κανέλας

Χυμό από 1 πορτοκάλι

Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες  750 38%
ΒΑΖΑΛίπος  25.2g   36%
ΒΑΖΑKορεσμένα   15g   75%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες   9.1g   18%
ΒΑΖΑYδατάνθ.   129.3g   50%
ΒΑΖΑΣάκχαρα   104.8g   116%
ΒΑΖΑΑλάτι    0.3g   5.00%
ΒΑΖΑΙνες    1.2g     5%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξυλάκι της κανέλας. Μόλις δούμε ότι το σιρόπι αρχίζει να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.

2Για την κρέμα: Έπειτα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το βούτυρο και το λιώνουμε. Αφού λιώσει, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.

3Κατόπιν, τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τα 150 γρ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.

4Παράλληλα, αδειάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

5Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα με το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε δόσεις στο μπολ με τα αυγά με τη βοήθεια μίας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός. Μόλις δούμε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί, αδειάζουμε όλο το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.

6Ύστερα, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να λιώσει πλήρως.

7Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 35×25 εκ.

8Αμέσως μετά, τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε η μισή του πλευρά να βρίσκεται έξω από το σκεύος και το πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταψιού.

9Στη συνέχεια, τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο στη μέση του ταψιού, το πασπαλίζουμε με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα με ένα κουτάλι απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

10Έπειτα, απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης πασπαλίζουμε με βούτυρο, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, αδειάζουμε το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε τα φύλλα με ένα ίσιο μαχαίρι.

11Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.

12Μόλις είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

13Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φουντούκια.

#tsoulotip: 1. Δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα, διότι η ζάχαρη θα κάτσει στον πάτο της κατσαρόλας και θα δημιουργήσει μία καραμέλα, η οποία θα βοηθήσει στο να μην καεί το γάλα. 2. Μπορούμε αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με πορτοκάλι κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. 3. Δεν αλείφουμε τα φύλλα με το πινέλο, αλλά τα πασπαλίζουμε για να βγουν τραγανά.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *