Λαγάνα παραδοσιακή σπιτική, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!

Νόστιμη και μυρωδάτη σπιτική λαγάνα. Φτιάξτε μόνοι σας την λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα, εύκολα, απλά, με πεντανόστιμη γεύση.
Υλικά για 1 λαγάνα:
300 γρμ. αλεύρι σκληρό
200 γρμ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο
1 1/2 φλιτζ. τσ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη

Για επάλειψη:
λίγο νερό με ελαιόλαδο
σουσάμι για πασπάλισμα
1 πρέζα ρίγανη, όχι αρκετή

Εκτέλεση:
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε 1 φλιτζάνι ελαφρώς χλιαρό νερό, τη μαγιά, και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.
2. Ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
3. Προσθέτουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, ώστε να έχουμε μια απαλή, και ελαστική ζύμη, αλλά να μην κολλάει. Ζυμώνουμε με τις γροθιές μας πολύ καλά για 10 λεπτά. (Αν θέλουμε, όλη την διαδικασία αυτή την κάνουμε στο μίξερ με τον γάντζο, δουλεύοντας για 6-8 λεπτά).
4. Αλευρώνουμε λίγο τον πάτο της λεκάνης να μην κολλήσει η ζύμη, και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος, ή στο φούρνο ζεσταμένο στους 40-50 βαθμούς, για 40-45 λεπτά να φουσκώσει, θα διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Αφού φουσκώσει, ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και σε πάχος περίπου 1 1/2 με 2 εκατοστά, (υπ’ όψιν ότι θα φουσκώσει, και φυσικά ανάλογα το πόσο λεπτή, ή χοντρή την θέλουμε να γίνει). Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί του φούρνου, πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι, και τοποθετούμε τη ζύμη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα χαρτί ψησίματος.

6. Αλείφουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο ανακατεμένο την επιφάνεια της ζύμης, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

Το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να κολλήσει. Τέλος τρίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας την ρίγανη να γίνει σκόνη, και την πασπαλίζουμε στη λαγάνα.

7. Σκεπάζουμε ξανά την ζύμη μας, και την ξαναβάζουμε για 15-20 λεπτά στο ζεστό φούρνο, να φουσκώσει λίγο.

8. Όταν φουσκώσει, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας και κάνουμε μικρές-μικρές λακκουβίτσες, ή για καλύτερα, με το πίσω μέρος ενός στυλό, (αφού το έχουμε πλύνει).

9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200-220 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Ανάλογα το πόσο παχιές τις κάναμε.

 

http://sintagespanos-mageiriki.blogspot.gr/2014/03/blog-post_3.html#more

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *