Μουστοκούλουρα με πετιμέζι, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και το sintages panos!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφράτα μοσχομυρωδάτα, και τραγανά μουστοκούλουρα. Την εποχή των σταφυλιών, όλοι λίγο πολύ φτιάχνουμε πετιμέζι, ή προμηθευόμαστε από φίλους και συγγενείς. Φτιάξτε αυτά τα υπέροχα μουστοκούλουρα, για το πρωινό σας, τον καφέ σας, και για οποιαδήποτε ώρα. Εύκολα και γρήγορα, δεν χρειάζονται χρόνο και κόπο για πλάσιμο.

Υλικά:

700 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ
280 γρμ. πετιμέζι
240 γρμ. χυμό πορτοκάλι
160 γρμ. καλό ελαιόλαδο
150 γρμ. ζάχαρη μαύρη, ή  καστανή
2 κουτ. σ. κονιάκ
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλ. κοφτό γαρίφαλο σκόνη
1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
1/3 κουτ. γλ. αλάτι

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160o – 170oC.
2. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε για 5 λεπτά με το σύρμα.
3. Ρίχνουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, και το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και το προσθέτουμε στον κάδο σε δύο – τρεις δόσεις ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, όχι σφιχτή. Δεν ανακατεύουμε πολύ, ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι.
5. Βάζουμε το μείγμα σε μία μεγάλη σακούλα του κορνέ και κόβουμε την μύτη, περίπου σαν το μικρό μας δάχτυλο τρύπα.
6. Στρώνουμε σε ένα ταψί, ή λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, και φτιάχνουμε μέτριους κύκλους, ή άλλο σχήμα, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους διότι θα φουσκώσουν.

7. Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με αντιστάσεις, για 18 – 20 λεπτά να πάρουν ένα απαλό σκούρο χρώμα.
8. Τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν, και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί, και τα κλείνουμε ερμητικά, για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά.

Tips:
1) Αν θέλουμε, αφού τα φτιάξουμε όλα στο ταψί, πασπαλίζουμε επάνω λίγο σουσάμι, ή τα κάνουμε μισά-μισά.
2) Αν είναι πολύ βαρύ το πετιμέζι, βάζουμε 250 γρμ. πετιμέζι και 30 γρμ. νερό.

https://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com/2013/09/blog-post_30.html?fb

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *