Παστοκύδωνο στο φούρνο από την Ντίνα Νικολάου!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

 

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα και 30΄

Χρόνος Παρασκευής: 30΄

Υλικά:

  • για 30 μερίδες
  • 3 κιλά κυδώνια
  • 1½ κιλό ζάχαρη (περίπου)
  • 2/3 φλυτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
  • 2/3 φλυτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 φλυτζάνι κονιάκ
  • ½ φλυτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο

 

Εκτέλεση

 

Τρίβω με μια βαμβακερή, βρεγμένη πετσέτα τα κυδώνια, για να αφαιρέσω το χνούδι. Τα πλένω, τα κόβω σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω τη φλούδα και αφαιρώ τα σπόρια. Τυλίγω τα σπόρια από το κυδώνι σε ένα τουλπάνι ή σε ένα τούλι και το δένω καλά. Βάζω τα κομμάτια από το κυδώνι και το τούλι με τα σπόρια σε μια κατσαρόλα. Τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Στραγγίζω καλά τα κυδώνια και τα πολτοποιώ. Ζυγίζω τον πολτό και προσθέτω την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Ανακατεύω καλά για να ενωθούν τα δύο υλικά και τα βάζω σε μια κατσαρόλα. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτω τα αρώματα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω. Αφήνω το μίγμα να βράσει, ενώ ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Βράζω μέχρι να γίνει μια μάζα τόσο πηχτή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Στρώνω μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 30×35 εκ. και αδειάζω το παστοκύδωνο στο ταψί. Mε μια σπάτουλα που τη βουτάω, κατά διαστήματα, στο κονιάκ στρώνω την επιφάνεια. Πασπαλίζω με το καβουρντισμένο σουσάμι.

Αν θέλω να το γλυκό μου να έχει καραμελωμένη κρούστα, πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη.

Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Ξεφουρνίζω και κόβω σε μπακλαβαδωτό σχήμα.

Σερβίρω με παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι χτυπημένο.

http://www.dinanikolaou.gr/recipe/936#r=edit-tid-4-66/page=2

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *