Σιροπιαστές φωλιές, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Φωλιές σας έχω ξαναδείξει, μια συνταγή με μεγάλη επιτυχία (δείτε την εδώ ) καθώς περιέχει μέλι αντί για ζάχαρη. Τώρα ήρθε η στιγμή να σας δείξω και την κλασική εκδοχή με σιρόπι ζάχαρης και λίγο διαφορετική προσέγγιση σε ο.τι αφορά τη γαρνιτούρα.

Εξαιρετικό γλύκισμα για κέρασμα, εύκολο και πολύ ευπαρουσίαστο… Μπορεί να γίνει και νηστίσιμο επιλέγοντας τα κατάλληλα υλικά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν..

 

Τα υλικά μας για περίπου 20 κομμάτια:

  • 1/2 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 μικρό βάζο πραλίνα φουντουκιού ή μερέντα με σοκολάτα υγείας (νηστίσιμη)
  • 10 κεράσια από γλυκό κουταλιού
  • 20 βύσσινα από γλυκό κουταλιού
  • 100 γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο (ό.τι σας αρέσει ανάλογα το πόσο έντονο άρωμα θέλετε να έχουν οι φωλιές, για νηστίσιμες επιλέγουμε απλή μαργαρίνη)
  • αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το σιρόπι:

  • 1 κούπα του νες νερό
  • 1  κούπα του νες Ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1 βανίλια

* Για να κάνουμε όλο το πακέτο φύλλου ώστε να προκύψει η διπλάσια ποσότητα κομματιών τότε διπλασιάζουμε αυτόματα όλες τις δοσολογίες των υλικών.

Στην πράξη:

  • Βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας τα φύλλα (κόβουμε κάθετα όλα μαζί τα φύλλα και χρησιμοποιούμε τα μισά). Κόβουμε ξανά τη στοίβα των φύλλων  κατά μήκος επιμέρους σε 2 κάθετες λωρίδες.
  • Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να κάψει. Ραντίζουμε με πινέλο μία -μία λωρίδα και την διπλώνουμε σε πλατύ ρολό σαν σελιδοδείκτη. Δεν διπλώνουμε ως την άκρη αλλά αφήνουμε ένα περιθώριο στο τέλος. Στριφογυρνάμε τα διπλωμένα φύλλα σε φωλιά ώστε στο κέντρο να σχηματιστεί με το φύλλο της άκρης η βάση της φωλιάς (σαν καλαθάκι). Τοποθετούμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί. Μία-μία φωλιά που ετοιμάζουμε την βάζουμε στο ταψί τη μια δίπλα στην άλλη. Εάν περισσεύει βούτυρο το ραντίζουμε πάνω από τις φωλιές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
  • Στο μεταξύ βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 4 λεπτά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τη βανίλια και το λεμόνι. Θέλουμε ένα σχετικά βαρύ σιρόπι, έπειτα το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Με κουτάλια σιροπιάζουμε τις φωλιές μέσα στο ταψί κι αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (όπως κάνουμε με όλα τα σιροπιαστά γλυκά με φύλλο).
  • Ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων την πραλίνα ή μέσα σε μπεν-μαρί να μαλακώσει. Γεμίζουμε με κουταλάκι ή κορνέ τις φωλιές με τη ρευστή πραλίνα. Στερεώνουμε στις μισές φωλιές σπο 1 κεράσι γλυκό κουταλιού μαζί με 1-2 αμύγδαλα. Στις υπόλοιπες φωλιές βάζουμε από 2 βυσσινάκια και αμύγδαλο. Αφήνουμε να σταθούν οι φωλιές κι αν θέλουμε από πάνω γλασσάρουμε για γυαλάδα με μερικές σταγόνες από σιρόπι γλυκών κουταλιού που χρησιμοποίησαμε (προτιμότερο από το κεράσι που το σιρόπι είναι διαυγές).

Διατηρούμε τις φωλιές μέσα σε αεροστεγές δοχείο εκτός ψυγείου.

Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2021/01/blog-post_3.html?m=1&fbclid=IwAR3vWAgyGPUxBtwaOganPIhModkB90hGvoqc69P5wn-3AucjZ_Xn2mRBkkE

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *