Σιροπιαστές φωλιές με σοκολάτα και σιρόπι μελιού, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!

Γλυκό φανταστικό, από τα πιο αγαπημένα μου “μπακλαβαδωτά” γλυκά! Ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα κατάφερνα να φτιάξω γλυκά ταψιού σιροπιαστά χωρίς το κλασικό βαρύ σιρόπι από ζάχαρη! Εδώ μιλάμε για γλυκό αποκάλυψη! Τραγανό φύλλο που μυρίζει βουτυράκι, πλούσιο μέλωμα και λαχταριστή σοκολάτα στο κέντρο!!! Έκρηξη γεύσεων και χωρίς πολλά υλικά!!

Τα υλικά μας είναι: 

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 100γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 50 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας και πηγές επιπλέον για διακόσμηση
  • τριμμένη καρυδόψιχα για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 6 κουτ.σ. μέλι
  • 1 κουτ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 2 κάψουλες βανιλίνη

Εκτέλεση:

  • Ανοίγουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση κατά πλάτος. Λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά χωρίς να κάψει. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε στη βάση ένα καλαμάκι ή άλλο λεπτό ραβδοειδές αντικείμενο και τυλίγουμε σιγά σιγά το βουτυρωμένο φύλλο σε σφιχτό ρολάκι κάνοντας χαλαρές σούρες αφηνοντας στο τέλος ένα περιθώριο χωρίς να τυλιχθεί εντελώς. Αφαιρούμε από το πλάι προσεχτικά το καλαμάκι και στριφογυρίζουμε σε σαλίγκαρο σαν καλαθάκι φροντίζοντας στο κέντρο να έχει προκύψει ένα κενό σημείο από κομμάτι φύλλου. Πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλα στο κέντρο για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει κενός χώρος. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα (βουτύρωμα, ρολλάρισμα με καλαμάκι, σούρωμα, στριφογύρισμα σε σχήμα καλαθάκι).
  • Βουτυρώνουμε ένα άνετο ταψί και τοποθετούμε όλες τις φωλίτσες τη μια διπλα στην άλλη αλλά όχι απόλυτα κολλητά τους. Περιχύνουμε με όσο βούτυρο απέμεινε και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς με προθέρμανση για 40 λεπτά ή ως ότου ροδίσουν.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι μελιού:  Θερμαίνουμε το μέλι σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ρευστοποιηθεί τελείως. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό και τις βανίλιες. Περιχύνουμε με κουτάλι σιγά σιγά το ζεστό μέλι πάνω από τις φωλιές ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΕΣ (ζεστές φωλιές-ζεστό μέλι) και όσο απέμεινε το ρίχνουμε απαλά από πάνω. Αφήνουμε τα μελωμένα γλυκά να κρυώσουν εντελώς και να δέσει ξανά το μέλι. Γυρίζουμε ενδιάμεσα τις φωλιές από την άλλη πλευρά να μελώσουν απ’ολες τις πλευρές.
  • Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα: Βάζουμε σε ένα μπρίκι την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση. Σε μπολ βάζουμε τις σταγόνες και ρίχνουμε πάνω τους την καυτή κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε 3 λεπτά και ανακατεύουμε πολύ καλά να αποκτήσουμε μια ωραία δεμένη γκανάζ.
  • Με κουταλάκι μοιραζουμε τη σοκολάτα στο κέντρο κάθε φωλιάς και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και λίγες ακόμη από τις σταγόνες σοκολάτας.
  • Αφού τα γλυκά μας σταθεροποιούν τα μεταφέρουμε σε καραμελόχαρτα ή τα αφήνουμε μέσα στο ταψί τους.
  • Τα γλυκά μας διατηρούνται καλά σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 μέρες.

 

Σημ. Το πετυχημένο σιρόπιασμα επιτυγχάνεται όταν το ρευστό ζεστό μέλι εγκλωβιστεί στο ζεστό φρεσκοψημένο φύλλο. Έτσι το ένα υλικό κρυώνει παράλληλα με το άλλο και μαζί “καραμελώνουν”. 

 

Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ:*
Μαριφάνη
https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/03/blog-post_15.html?m=1&fb


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *