Στο άκουσμα της λέξης χαλβάς άλλοι σκέφτονται τα Κούλουμα, άλλοι τα Φάρσαλα κι άλλοι -οι περισσότεροι- το σιμιγδαλένιο χαλβά που φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι.

Η διαφορά ανάμεσα στα τρία είδη χαλβάδων είναι μεγάλη στη γεύση, αφού το βασικό υλικό στον καθένα είναι άλλο. Το ταχίνι, το νισεστέ και το σιμιγδάλι δίνουν ξεχωριστό αποτέλεσμα και δε μπορείς να πείς ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον, αφού μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Ο σιμιγδαλένιος είναι ο πιο εύκολος, για ‘μενα, και συνήθως τα υλικά του υπάρχουν στο σπίτι, οπότε σε στιγμές υπογλυκαιμίας γίνεται γρήγορα και τρώγεται ακόμα και ζεστός. Είναι και μια συνταγή που τη θυμάσαι απ’ έξω αφού είναι γνωστό το 1,2,3,4 στη μέτρηση των υλικών του. Δε χρειάζεται ειδικό σκεύος μέτρησης, αρκεί να χρησιμοποιείς το ίδιο για όλα, κούπα, ποτήρι, βαζάκι ή κουτάλα…

Επιλέγεις και μετράς 1 μέρος λάδι, 2 σιμιγδάλι, 3 ζάχαρη, 4 νερό.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για αρχή φτιάχνεις το σιρόπι. Βάζεις να βράσει το νερό με τη ζάχαρη κι αν θέλεις προσθέτεις ξύσμα πορτοκαλιού κι ένα ξύλο κανέλας.
Προτείνω να το θέλεις γιατί κάνει το χαλβά ακόμα πιο αρωματικό και νόστιμο.
Από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζεις 5 λεπτά και το αφήνεις στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, την πιο ψηλή που έχεις, βάζεις το σιμιγδάλι με το λάδι. Εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο αλλά αν νομίζεις πως σε ενοχλεί η γεύση του
μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλιέλαιο. Όση ώρα καβουρδίζεις το σιμιγδάλι ανακατεύεις συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα γιατί αν το αφήσεις καίγεται γρήγορα.
Σ’ αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις και ασπρισμένα αμύγδαλα να καβουρδιστούν κι αυτά μαζί.
Μόλις φτάσει το χρώμα στο σημείο που θέλεις (άλλοι τον προτιμούν ανοιχτόχρωμo κι άλλοι αρκετά σκούρο) ρίχνεις όλο το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα, με μεγάλη προσοχή γιατί αρχίζει να πετάει και καίει πολύ. Χαμηλώνεις τη φωτιά κι ανακατεύεις μέχρι ν’ απορροφήσει όλο το σιρόπι και να δεις ότι “στέκεται” στην κουτάλα. Δε χρειάζεται να στεγνώσει εντελώς μέσα στην κατσαρόλα γιατί μετά θα σφίξει πολύ.
Βάζεις το χαλβά σε μια φόρμα ή μπορείς να τον μοιράσεις σε κουταλιές και να φτιάξεις μικρά χαλβαδάκια. Με δυό κουτάλια της σούπας δίνεις σχήμα και αφήνεις να κρυώσουν. Αν αποφασίσεις να τον βάλεις σε φόρμα όσο πιο κρύος είναι τόσο πιο εύκολα ξεφορμάρεται αλλά και κόβεται σε  κομμάτια.
Πασπαλίζεις με αρκετή κανέλα και για ένα επίπεδο πιο πάνω μπορείς να λιώσεις κουβερτούρα και να επικαλύψεις το χαλβά.

https://katinostimo.blogspot.com/2017/02/blog-post_28.html?fb