“Εγκυμοσύνη και Συχνότητα Γευμάτων”, από τον Σύμβουλο Διατροφής Θαλή Παναγιώτου και το thalispanagiotou.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο χρυσός διατροφικός κανόνας είναι «Μικρά και Συχνά Γεύματα». Αυτός ο κανόνας, όπως μας συμβουλεύει το Διαιτολογικό Γραφείο του Θαλή Παναγιώτου, συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την αδιάκοπη αφύπνισή του, στην πρόληψη της παχυσαρκίας, στη διατήρηση του βάρους, στην καταπολέμηση του καθημερινού stress, στην ομορφιά, στην τόνωση του οργανισμού και τη διατήρηση της ενέργειας αλλά και στην αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων (τέτοιες συνήθως σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές).

Μικρά και Συχνά Γεύματα και στην Εγκυμοσύνη;

Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης οι περισσότερες διατροφικές συμβουλές αλλάζουν, αυτή όμως παραμένει ίδια. Ίσως αυτό στο οποίο διαφοροποιείται, είναι η συχνότητα των μικρών γευμάτων. Τονίζουμε εξαρχής πως κάθε δίαιτα, σε έγκυο ή μη, σε γυναίκα, άνδρα ή παιδί, πρέπει να είναι εξατομικευμένη και βασισμένη στις προσωπικές ανάγκες του κάθε οργανισμού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία ιδιαίτερη κατάσταση, όπως είναι η εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να προκύψουν κάποια ζητήματα σαν τον διαβήτη κύησης.

Σε γενικές γραμμές, ακόμη κι όταν η μητέρα δεν πεινάει, είναι πολύ πιθανό να πεινάει το μωρό της. Με τόσο απλά λόγια, ο Θαλής Παναγιώτου προτείνει να τρώμε τακτικά. Αυτό σημαίνει να απολαμβάνουμε χωρίς στερήσεις τα τρία βασικά γεύματα και επιπλέον τρία με τέσσερα ενδιάμεσα. Προσοχή ακόμη κι ένα φρούτο θεωρείται ενδιάμεσο γεύμα! Δεν αυξάνουμε την ποσότητα, αλλά περιορίζουμε το χρόνο κατά τον οποίο το στομάχι μας μένει άδειο. Γεγονός που βοηθάει και στη ρύθμιση του σακχάρου.

Τι γίνεται σε περίπτωση στομαχικών διαταραχών;

Αν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε προβλήματα με το πρωινό ανακάτεμα, τη δυσπεψία και άλλες παρόμοιες διαταραχές, προτείνουμε να τηρείτε τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων αλλά να περιορίσετε τις ποσότητες. Να τρώτε λιγότερο και πιο συχνά. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε, έτσι μόνο θα κατανοήσετε τις ανάγκες του οργανισμού σας. Για παράδειγμα μπορεί να σας ταιριάζει να απολαμβάνετε πέντε με έξι μικρά γεύματα. Αν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι αρκετά έντονα και χάνετε κιλά, τότε ζητήστε τη στήριξη και συμβουλή ενός Διαιτολόγου- Διατροφολόγου.

Μία καλή επίσης λύση αποτελούν οι φυτικές ίνες και τα φρούτα, αφού προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και προσφέρουν πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Μπορώ να απολαύσω το αγαπημένο μου «guilty» σνακ;

Όσον αφορά εκείνα τα αγαπημένα σνακ με πολλή ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, δε χρειάζεται να τα εγκαταλείψετε γενικώς ή να έχετε τύψεις κάθε φορά που τα εντάσσετε στο διαιτολόγιό σας. Αυτό που έχει σημασία όμως και χρειάζεται προσοχή, είναι να μην τα απολαμβάνετε συχνά. Δε θέλουμε δηλαδή να αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής σας. Ναι, προτιμήστε τη μπανάνα από τα τσιπς αλλά απολαύστε χωρίς καμία ενοχή και το αγαπημένο μπισκότο με σοκολάτα!

 

 

 

Ο Θαλής Παναγιώτου διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στη Γλυφάδα

Διεύθυνση:  Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α12, 1ος όροφος)
Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]

http://www.thalispanagiotou.gr/product_info.php?products_id=142


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *