Keto Panettone, από την αγαπημένη Μίκα Κιτρίνα και το Ketokitchenninja.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

…Έχει μια πολύ όμορφη ιστορία της προέλευσής του Panettone που είναι πολύ γλυκούλα και μιας και είναι Χριστούγεννα, και χρειαζόμαστε λίγη έξτρα αγαπίτσα, θα την γράψω. Ναι, δεν αρρώστησα. Go with the flow guys..

Στο Μιλάνο, από όπου κατάγεται το Panettone, υπήρχε ένας αρτοποιός, ο Toni ο οποίος ερωτεύτηκε μια όμορφη γυναίκα που περνούσε από τον φούρνο του κάθε μέρα.

Ως αρτοποιος είχε λίγο ένα alternative τρόπο να της κάνει καμάκι. Προσπαθώντας να την δελεάσει, λοιπον δημιούργησε αυτή την γλυκιά φραντζόλα αρωματισμένη με βανίλια, που ονόμασε «Pan di Toni», ψωμί του Toni, Panettone.

Τώρα αν ισχύει αυτό, δεν το ξέρω, αλλά ως μάγειρας τον νιώθω τον Toni, o έρωτας είναι σε όλες τις τέχνες, μεγάλη έμπνευση.

Πλέον, το σύμβολο του έρωτα του Toni, υπάρχει παντού στην Ιταλία τα Χριστούγεννα σε πολλές εκδοχές, με αποξηραμένα φρούτα, βανίλια, σοκολάτα, καφέ, καρύδα και με γεύση λιμοντσέλο.

Στην αρχή θύμιζε πιο πολύ χωριάτικο ψωμί, απλά ελαφρά γλυκό και αρωματικό.

Εντάξει, δικαιούμαι  λίγο μπλα μπλα πότε πότε..

Πλέον θυμίζει πιο πολύ τσουρέκι χωρίς τις πολλές ίνες που έχει το δικό μας.

Αυτό εδώ, είναι κάτι ενδιάμεσα σε ψωμί και κέικ.

Το έκανα με τριμμένο αμύγδαλο γιατί ξέμεινα από αλεύρι αμυγδάλου, και έτσι είναι πιο σκούρο στο χρώμα.

Είναι απίστευτα αρωματικό, και όπως όλα τα κέικ και τα ψωμιά, κλάσεις ανώτερο την επόμενη μέρα. Με αλεύρι θα γινόταν πολυ καλύτερο στην υφή.

Δεν ήθελα να βάλω ίνες από αλεύρι μπαμπού γιατί πολλοί έχουν θέμα με αυτό και δεν έχει γαλακτοκομικά, εκτός από βούτυρο, που όμως γίνεται αντικατάσταση με άλλο λίπος!

Σας σκέφτομαι βρε κουτά! Buon Natale!

…και αν ο έρωτας περνάει απο το στομάχι, το έριξε το γκομενάκι ο Toni σίγουρα 😉

Course cake, Christmas, Dessert
Cuisine Italian
Prep Time 1 hour
Cook Time 1 hour 15 minutes

Ingredients

  • 220 γρ βούτυρο λιωμένο ή 170 καθαρό λίπος και 50 γρ νερό
  • 260 γρ αλεύρι αμυγδάλου ή τριμμένο αμύγδαλο έβαλα τριμμένο αμύγδαλο
  • 65 γρ ψίλλιουμ
  • 280 γρ αυγό
  • 90 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα
  • 30 γρ κονιακ
  • 25 γρ ξύσμα πορτοκάλι, λεμόνι και νεράτζι ή ότι εσπεριδοειδή θέλετε
  • 40 γρ φλούδες πορτοκάλι και λεμόνι βρασμένες με νερό και 20 γρ γλυκαντικό και αποξηραμένες Θα γράψω πως το έκανα στη συνταγή. Αν δεν βάλετε, προσθέστε άλλα 30 γρ ξύσμα.
  • 150 γρ βραστό νερό
  • 140 γρ ξηρούς καρπούς βρασμένους και στραγγισμένους αμύγδαλα και καρύδια έβαλα
  • 15 γρ baking powder
  • 30 γρ cacao nibs Μπορείτε να βάλετε και σοκολάτα σε κομμάτια, αλλά δεν ήθελα.
  • 14 γρ ξηρή μαγιά 2 φακελάκια δηλαδή είναι συνήθως από 7 γρ το φακελάκι. Είναι μόνο για το άρωμα, φουσκώνει από το baking powder και όχι από την μαγιά. Δεν είναι απαραίτητη δηλαδή.
  • 3 γρ αλάτι

Ντεκόρ

  • αμύγδαλο φιλέ και cacao nibs

Instructions

Καραμελωμένες φλούδες πορτοκάλι και λεμόνι.

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.

    Βράστε τις φλούδες από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι, περίπου 150 γρ, με νερό και 25 γρ γλυκαντικό, μέχρι να πιούν όλο το νερό.

    Ψιλοκόψτε τίς φλούδες και απλώστε σε ένα ταψί,

    Ψήστε μέχρι να ξεραθούν.

Ξηροί καρποί

  1. Απλά βράστε τους για 15 λεπτά.

    Σουρώστε τους και βάλτε τους κάτω από κρύο νερό της βρύσης μέχρι να μην αχνίζουν.

    Βάλτε τα ψυγείο μέχρι να τα χρειαστείτε.

    Αυτό το κάνω για να κόβονται πιο ωραία οι ξηροί καρποί όταν κόβεις φέτες, και να μην χαλάει το ψωμί.

Panettone

  1. Προθέρμανση του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου.

    Ψήνετε πρώτα 40 λεπτά, χαμηλώνετε στους 150 βαθμούς και ψήνετε άλλα 40 λεπτα.

  2. Λιώστε το βούτυρο.

  3. Χτυπάτε τα αυγά με το γλυκαντικό, το αλάτι, το κονιακ με μίξερ να ενωθούν καλά.

  4. Ζυγίστε το αλεύρι αμυγδάλου, το ψίλλιουμ, τα ξύσματα.

  5. Προσθέστε τους ξηρούς καρπούς, τις αποξηραμένες φλούδες, τα cacao nibs, το baking powder και την μαγιά.

    Ανακατέψτε.

  6. Προσθέστε το βούτυρο. Ανακατέψτε.

  7. Προσθέστε και το μιξ με τα αυγά. Ανακατέψτε.

  8. Στο τέλος προσθέστε και το βραστό νερό και ανακατέψτε.

    Αφήστε την ζύμη 15λεπτά να ρουφήξουν οι ίνες τα υγρά.

  9. Το έψησα σε τσέρκι 18 εκ για να είναι ψηλό και να θυμίζει φόρμες για panettone.

    Έντυσα το τσέρκι με λαδόκολλα, πρόσθεσα την ζύμη, και με την βοήθεια της λαδόολλας στρογγυλεψα τις άκρες.

    Με το πινέλο άλειψα με το αυγό να πάει και στις πλευρές για να φουσκώσει όμορφα. Έβαλα και το ντεκορ πάνω, και ντεκόρ στις άκρες.

  10. Ψήστε όπως λέω στην αρχή.

  11. Αφήστε το να κρυώσει.

  12. Seriously, αφήστε το να κρυώσει. Θα είναι σαν κέικ στην αρχή, το έκοψα γιατι βιαζόμουν να βγάλω φωτό, αλλά την επόμενη ήταν τέλειο. Στο βίντεο είναι καυτό στο κεντρο.

  13. Είναι πολύ αρωματικό!

Recipe Video

Notes

Μάκρος για όλη την δόση ζύμης χωρίς τις  αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών : 4495 θερμίδες, πρωτεΐνη 118 γρ, λίπος 420 γρ, ίνες 102 γρ, νετ υδατάνθρακες 47 γρ.

Μάκρος για τις  φλούδες εσπεριδοειδών  ωμές 150 γρ : 146 θερμίδες, πρωτεΐνη 2,2 γρ, λίπος  0.5 γρ, ίνες 17 γρ, νετ υδατάνθρακες 21 γρ.

https://www.ketokitchenninja.com/keto-panettone-greek/?fbclid=IwAR1D3HhSzdW4o7DQqxUgSiig_ybrUz3mJ10GndnUq4emygJjU7JWjaCO-fM

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *