“Είναι τελικά ωφέλιμα το κακάο, η σοκολάτα”, από την Kωνσταντίνου Κρήνη Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και Nutrition Coach, και το balancediet.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Κακάο και σοκολάτα

Συχνά βλέπουμε στον τύπο άρθρα τα οποία εξυμνούν  τη σοκολάτα, αναφερόμενα  στα  οφέλη της. Ορισμένα από τα ισχυριζόμενα οφέλη είναι: κάνει καλό στην υγεία,  ωφελεί την καρδιά, δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο κλπ.  Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά ισχύουν ή εάν υπάρχει κάποια υπερβολή στα πλαίσια  της διαφημιστής εκστρατείας.

Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται κάπου στη μέση.  Σύμφωνα με τον Δρ. Eric Ding*, τα συστατικά του κακάο όντως μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία μας.  Παρόλα αυτά τα συστατικά που περιέχονται στις σοκολάτες είναι υψηλής θερμιδικής αξίας και δεν είναι είναι όλα ωφέλημα.

Ως γνωστό το κακάο προέρχεται από ψημένους κόκκους κακάο και είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις, γνωστές ως φλαβονοειδή.  Τα φλαβονοειδή όπως φαίνεται μέσα από έρευνες όντως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.  Μεταξύ άλλων φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και να δρουν ευεργετικά στη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Παρόλα αυτά, η  σοκολάτα είναι  προϊόν,  το οποίο έχει φτιαχτεί με την προσθήκη ζάχαρης,  γάλατος, λιπαρών, και άλλων  συστατικών.  Τα συστατικά αυτά,  ενδέχεται να εξουδετερώνουν μερικά από τα οφέλη που έχει το κακάο στην υγεία.

Κακάο και  καρδιά

Τα κύρια φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο είναι η κατεχίνη,  η επικατεχίνη, και οι προκυανιδίνες. Οι συγκεκριμένες ενώσεις θεωρούνται ότι βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, τη φλεγμονή και προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.  Ο Δρ Ding και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 24 μελετών σχετικά με τις επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.  Διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν την αρτηριακή πίεση καθώς και την «κακή» χοληστερόλη. Παράλληλα αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη**.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει μόνο τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του κακάο σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και  όχι τα αποτελέσματα της μείωσης των εν λόγω  κινδύνων.  Με άλλα λόγια, τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την  υψηλή χοληστερόλη και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην καρδιακή προσβολή. Αν όμως πράγματι εμποδίζουν από το να συμβεί μία καρδιακή προσβολή αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό.

 

κακάο και σοκολάτα

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Κακάο και εγκεφαλική λειτουργία

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει επίσης ότι το κακάο,  μπορεί να είναι ωφέλιμο στον εγκέφαλο. Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο Harvard Medical School διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έπιναν δύο φλιτζάνια κακάο την ημέρα, για 30 ημέρες είχαν βελτιώσει  στη ροή  αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου,  σημαντικές  στη μνήμη και τη σκέψη.

Μια άλλη μελέτη,  που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension το 2012,  προσφέρει ακόμα πιο άμεσες αποδείξεις για τις ευεργετικές επιδράσεις των  φλαβονοειδών του κακάο στον εγκέφαλο. Ερευνητές στην Ιταλία, βρήκαν ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση*** τα οποία έπιναν κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε  φλαβονοειδή  είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ πνευματικής λειτουργίας και στην ικανότητα ομιλίας, σε σύγκριση πάντα με  εκείνους που έπιναν κακάο χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή.   Οι μελέτες αυτές δεν αποδεικνύουν ότι το κακάο μπορεί να αποτρέψει την άνοια ή άλλα είδη  νοητικής εξασθένισης,  αλλά φαίνεται να  έχει κάποιο προστατευτικό ρόλο στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω λέμε ΝΑΙ στο κακάο ως ρόφημα, χωρίς βέβαια την προσθήκη ζάχαρης.  Ενώ περιορίζουμε την καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας καθώς πέραν του κακάο, περιέχει ζάχαρη και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να μειώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο.  Επίσης οι σοκολάτες είναι τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, η υπερκατανάλωση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

*επιστημονικό συνεργάτη του τμήματος διατροφής στο Harvard School of Public Health

**μία κατάσταση κατά την οποία  τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη.  Ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και ελέγχει το σάκχαρο του αίματος.   Η ινσουλίνη συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

***ήπια προβλήματα στη μνήμη και στη σκέψη που αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια

Kωνσταντίνου Κρήνη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Nutrition Coach

https://tinyurl.com/yy4r5bd7

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *