Κακάο και σοκολάτα
Συχνά βλέπουμε στον τύπο άρθρα τα οποία εξυμνούν τη σοκολάτα, αναφερόμενα στα οφέλη της. Ορισμένα από τα ισχυριζόμενα οφέλη είναι: κάνει καλό στην υγεία, ωφελεί την καρδιά, δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο κλπ. Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά ισχύουν ή εάν υπάρχει κάποια υπερβολή στα πλαίσια της διαφημιστής εκστρατείας.
Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται κάπου στη μέση. Σύμφωνα με τον Δρ. Eric Ding*, τα συστατικά του κακάο όντως μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία μας. Παρόλα αυτά τα συστατικά που περιέχονται στις σοκολάτες είναι υψηλής θερμιδικής αξίας και δεν είναι είναι όλα ωφέλημα.
Ως γνωστό το κακάο προέρχεται από ψημένους κόκκους κακάο και είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις, γνωστές ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή όπως φαίνεται μέσα από έρευνες όντως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μεταξύ άλλων φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και να δρουν ευεργετικά στη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.
Παρόλα αυτά, η σοκολάτα είναι προϊόν, το οποίο έχει φτιαχτεί με την προσθήκη ζάχαρης, γάλατος, λιπαρών, και άλλων συστατικών. Τα συστατικά αυτά, ενδέχεται να εξουδετερώνουν μερικά από τα οφέλη που έχει το κακάο στην υγεία.
Κακάο και καρδιά
Τα κύρια φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο είναι η κατεχίνη, η επικατεχίνη, και οι προκυανιδίνες. Οι συγκεκριμένες ενώσεις θεωρούνται ότι βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, τη φλεγμονή και προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Ο Δρ Ding και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 24 μελετών σχετικά με τις επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν την αρτηριακή πίεση καθώς και την «κακή» χοληστερόλη. Παράλληλα αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη**.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει μόνο τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του κακάο σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και όχι τα αποτελέσματα της μείωσης των εν λόγω κινδύνων. Με άλλα λόγια, τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην καρδιακή προσβολή. Αν όμως πράγματι εμποδίζουν από το να συμβεί μία καρδιακή προσβολή αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό.
Αφήστε μια απάντηση