Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Shibaura (SIT) στο Τόκιο μελέτησαν τα οφέλη της πρόσληψης προκυανιδίνης τύπου β, στον άνθρωπο.
Οι τροφές με προκυανιδίνες τύπου Β
Στο παρελθόν αρκετές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Συγκεκριμένα, οι προκυανιδίνες τύπου Β μπορούν να ελέγξουν την υπέρταση, τη δυσανεξία στη γλυκόζη και τη δυσλιπιδαιμία.
Οι προκυανιδίνες ανακαλύφθηκαν το 1947 από τον Γάλλο επιστήμονα Jacques Masquelier, ο οποίος ανέπτυξε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνικές για την εκχύλιση ολιγομερών προκυανιδινών από φλοιό πεύκου και σπόρους σταφυλιών.
Οι κόκκοι κακάο περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ τα μήλα περιέχουν ανά μερίδα περίπου οκτώ φορές την ποσότητα προκυανιδίνης που βρίσκεται στο κρασί.
Η σχέση δόσης-απόκρισης των περισσότερων βιοδραστικών ενώσεων ακολουθεί ένα μονοτονικό πρότυπο, στο οποίο μια υψηλότερη δόση δείχνει μεγαλύτερη απόκριση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται μια καμπύλη δόσης-απόκρισης σε σχήμα U. Η εν λόγω καμπύλη σημαίνει όρμηση (ο τρόπος που η χαμηλή δόση μιας επιβλαβούς ένωσης προκαλεί αντίσταση στο σώμα στις υψηλότερες δόσεις της).
Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μιας επιβλαβούς ουσίας μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του στρες. Στην περίπτωση των προκυανιδινών τύπου Β, αρκετές θεωρητικές μελέτες υποστηρίζουν τις επιδράσεις τους, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν προς ώρας αποδειχθεί σε ανθρώπους.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Η έρευνα
Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Shibaura (SIT) στην Ιαπωνία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Naomi Osakabe, εξέτασαν τα δεδομένα από δοκιμές παρέμβασης που υποστηρίζουν οι αποκρίσεις της κατάποσης προκυανιδίνης τύπου Β, αυτή τη φορά σε πειραματόζωα. Η ομάδα διεξήγαγε πειράματα για να κατανοήσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ των αποκρίσεων προκυανιδίνης τύπου Β και της ενεργοποίησης του υποδοχέα νευροδιαβιβαστή του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η από του στόματος χορήγηση μιας ποσότητας φλαβανόλης κακάο αύξησε προσωρινά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό στα ποντίκια. Όμως η αιμοδυναμική δεν άλλαξε όταν η δόση αυξήθηκε ή μειώθηκε, καθώς η χορήγηση μονομερούς προκυανιδίνης τύπου Β και διαφόρων ολιγομερών παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα.
Για να παρατηρήσει η ερευνητική ομάδα εάν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (ΣNΣ) εμπλέκεται στις αιμοδυναμικές αλλαγές που προκαλούνται από προκυανιδίνες τύπου Β, συγχορήγησε υψηλή δόση φλαβανόλης κακάο και υοχιμβίνης. Οι μελετητές παρατήρησαν στο στάδιο αυτό μια προσωρινή αλλά ευδιάκριτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα πειραματόζωα. Παρόμοιες διαπιστώσεις έγιναν με τη χρήση ολιγομερούς προκυανιδίνης τύπου Β και υοχιμβίνης.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη υποδηλώνει ότι η διέγερση με μια από του στόματος δόση προκυανιδίνης τύπου Β μπορεί να είναι στρεσογόνος παράγοντας για τα θηλαστικά προκαλώντας ενεργοποίηση του ΣΝΣ.
Να σημειωθεί πως η όρμηση (hormesis) και τα βιοχημικά μονοπάτια ενεργοποίησής της, προσφέρουν προστασία από διάφορες παθολογικές διεργασίες και διαδικασίες γήρανσης, ενισχύοντας τη γενική μας υγεία και καθιστώντας μας ανθεκτικούς στο στρες.
Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ των προκυανιδινών τύπου Β και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα οφέλη για την υγεία των τροφών πλούσιων σε προκυανιδίνη τύπου Β φαίνεται να μην αμφισβητούνται.
Αφήστε μια απάντηση