Καρυδάτα χωρίς γλουτένη, από την Βίκη Βογιατζή και το vivoglutenfree.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Καρυδάτα ή αλλιώς τα ελληνικά macaroons. Αφράτα, αέρινα μοναδικά πεντανόστιμα καρυδάτα με σοκολατένια γεύση. Μια σταθερή αξία!

Τα καρύδια είναι από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς. Περιέχουν διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Ανάμεσα σε όλα τα καλά που έχουν τα καρύδια, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, μελατονίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο κ.ά., είναι πεντανόστιμα!!!

Αν έχετε πάρτι, εορταστικό τραπέζι, γιορτή ή και απλά για να συνοδεύσει τον απογεματινό σας καφέ, τότε αυτή η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια.

Το μόνο που θα σας απογοητεύσει λίγο, είναι το πόσο γρήγορα τελειώνουν αυτές οι καρυδοσοκολατένιες μπουκίτσες ονείρου.

Υλικά:

Για την ζύμη

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 250 γρ καρύδια
  • 1 ½ κ.σ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γλ κανέλα σε σκόνη
  • 1-2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 4 μεγάλων αυγών τα ασπράδια μόνο
  • 1 φλ. ζάχαρη

Για την γέμιση

Εκτέλεση:

  1. Προθερένουμε το φούρνο στους 180ο C με αέρα.
  2. Αλέθουμε τα καρύδια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα.
  4. Προσθέτουμε στη μαρέγκα τη ζάχαρη σιγά – σιγά και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  5. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά τα αλεσμένα καρύδια με το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και την κανέλα.
  6. Προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα των στερεών στη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφριά με μια μαρίζ (σπάτουλα) έτσι ώστε να ενσωματωθούν όλα μαζί. Θέλει λίγη προσοχή στο ανακάτεμα, θα πρέπει να είμαστε λίγο ντελικάτοι με τη μαρέγκα και οι κινήσεις μας να είναι απαλές και αργές για να μην χάσουμε τον αέρα από τη μαρέγκα μας.
  7. Σε ταψί/λαμαρίνα μεγάλο (του φούρνου) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  8. Βάζουμε το μείγμα μας σε κορνέ και αραδιάζουμε μικρές ποσότητες περίπου σε μέγεθος καρυδιού, όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε και κουτάλι, αλλά με το κορνέ θα γίνουν πιο ομοιόμορφα.
  9. Ψήνουμε το πρώτο ταψί μας στο προθερμασμένο φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα για 10 λεπτά.
  10. Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το δεύτερο ταψί επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία.
  11. Βγάζουμε τα καρυδάτα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
  12. Βάζουμε σε κορνέ τη σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς γλουτένη ή την έτοιμη του εμπορίου. Ή μπορούμε με τη βοήθεια 2 κουταλιών να αφήνουμε πάνω στο καρυδάτο λίγη πραλίνα.
  13. Παίρνουμε ένα καρυδάτο, βάζουμε στην κάτω του μεριά λίγη πραλίνα και κολλάμε από πάνω πολύ απαλά ένα δεύτερο.
  14. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ώστε να τα γεμίσουμε όλα.
  15. Βγαίνουν περίπου 25-30 γεμιστά καρυδάτα.

 

TIP:

  • Αν δεν έχουμε κορνέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σακουλάκι τροφίμων και να κόψουμε τη μία κάτω γωνία.
  • Μη παραλείψετε το αλάτι στη συνταγή. Γενικώς σε οτιδήποτε σοκολατένια συνταγή να βάζετε και λίγο αλάτι γιατί έτσι απογειώνεται η γεύση της σοκολάτας. Το άκουσα από τον Jamie Oliver κάποια στιγμή και πιστέψε με έχει απόλυτο δίκιο.
  • Αντί για πραλίνα, μπορείτε να τα γεμίσετε με μαρμελάδα πορτοκάλι που ταιριάζει τέλεια ή και με σαντυγί.
  • Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα γεμιστά. Πολύ εύκολα τρώγονται και έτσι σαν μπισκοτάκια συνοδεία με τον καφέ μας ή το γάλα μας.

https://vivoglutenfree.com/2019/03/10/karidata-xoris-glouteni/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *